14:59 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Την πρόθεσή του να μεταταβιβάσει την εξουσία του σε μια εκτελεστική επιτροπή μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα ανακοίνωσε ο Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ ανακοίνωσε απόψε ότι προτίθεται να παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

«Δηλώνω σε όλους την ειλικρινή μου επιθυμία να μεταβιβάσω τις εξουσίες μου στη νέα εκτελεστική επιτροπή έως τα τέλη Οκτωβρίου το πολύ», υποστήριξε ο κ. Σάρατζ σε μήνυμα που δημοσίευσε η υπηρεσία Τύπου της GNA.

Ο Λίβυος πολιτικός εξήγησε ότι αναμένει την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τη δημιουργία ενός νέου Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Μάλιστα, πριν από λίγο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε γνωστό πως αξιωματούχοι από Άγκυρα και Μόσχα, βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα αφορά τις παραμέτρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη, όπως επίσης και στη συνέχιση της πολιτικού διαλόγου στη χώρα.

«Σήμερα συζητήσαμε για τη Λιβύη με τους Ρώσους συναδέλφους μας και η συνάντηση ήταν καρποφόρα. Ο κοινός μας στόχος είναι η κατάπαυση του πυρός. Έχουμε φτάσει σε συμφωνία σχετικά με τις παραμέτρους της και την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη», επεσήμανε ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του CNN Turk.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα, ο Σενουσί αλ - Χαλίκ, αναπληρωτής πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου, είχε τονίσει μιλώντας στο Sputnik ότι οι ενδολιβυκές συνομιλίες στη Γενεύη θα διεξαχθούν από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο Φαγέζ αλ Σάρατζ είναι επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης από τις 31 Μαρτίου 2016.

Το ιστορικό της λιβυκής σύγκρουσης

Η Λιβύη ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA.

Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ναυτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή και ελληνικής φρεγάτας, με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο.

Tags:
παραίτηση κυβέρνησης, παραίτηση, Χαλίφα Χαφτάρ, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Λιβυκός Εθνικός Στρατός, Λιβύη, Φαγέζ αλ Σάρατζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK