20:11 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Με τους λιγότερους νεκρούς από τον κορονοϊό στον κόσμο, η Σιγκαπούρη αποτελεί για τους ειδικούς παγκόσμιο φαινόμενο, όχι ωστόσο χωρίς εξήγηση.

Η Σιγκαπούρη διατηρεί ένα ενθαρρυντικό ρεκόρ στον κόσμο, καθώς διαθέτους τους λιγότερους νεκρούς από τον κορονοϊό στον κόσμο, με μόλις 27 θανάτους μεταξύ των περισσότερων από 57.000 ασθενών του κορoνοϊού. 

Η αναλογία των θανάτων στη Σιγκαπούρη βρίσκεται στο 0,05% και είναι πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 3%, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Reuters από χώρες που έχουν καταγράψει περισσότερα από 1.000 κρούσματα.

Επιπλέον, εδώ και δύο μήνες η Σιγκαπούρη δεν έχει καταγράψει νεκρούς από τη νόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της.

Όμως, πού αποδίδουν οι επιδημιολόγοι της νησιωτικής αυτής χώρας το φαινόμενο αυτό; 

Η δημογραφία των μολύνσεων 

Περίπου το 95% των κρουσμάτων COVID-19 στη Σιγκαπούρη είναι μεταξύ των μεταναστών εργατών, που στην πλειονότητά τους είναι εικοσάρηδες ή τριαντάρηδες, ζουν συνωστισμένοι σε κοιτώνες και απασχολούνται σε τομείς έντασης εργασίας, όπως οι οικοδομές και τα ναυπηγεία.

Ενώ οι παράμετροι της νόσου εξακολουθούν να μελετώνται καθώς η πανδημία εξελίσσεται, οι τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις δείχνουν πως επιδρά λιγότερο σοβαρά στους πιο νέους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους εμφανίζουν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα.

Εντοπισμός

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η Σιγκαπούρη έχει καταφέρει τον έλεγχο της πανδημίας, μέσω του έγκαιρου εντοπισμού με τη χρήση επιθετικών πολιτικών ιχνηλάτησης των επαφών και διαγνωστικών τεστ που κέρδισαν τους επαίνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Διαγνωστικά τεστ έγιναν σε σχεδόν 900.000 ανθρώπους, πάνω από το 15% του πληθυσμού της που φθάνει τα 5,7 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν αναλογίες στον κόσμο.

Πολιτική νοσηλείας

Η προληπτική και επιθετική προσέγγιση εφαρμόζεται και στη θεραπεία. Ασθενείς με COVID-19 πάνω από την ηλικία των 45 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα που τους καθιστούν ευάλωτους νοσηλεύονται ακόμη κι αν δεν έχουν συμπτώματα, λένε γιατροί.

«Η φροντίδα μας είναι συμβατική, αλλά την παρέχουμε καλά· διαχείριση υγρών, αντιπηκτικά και τόσο αποδεδειγμένης αξίας φάρμακα όσο και συμμετοχή σε δοκιμές φαρμάκων», λέει ο Ντέιλ Φίσερ, ανώτερος σύμβουλος στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.

Η Σιγκαπούρη ήταν ήδη ένας κόμβος ιατρικού τουρισμού στη νοτιοανατολική Ασία, ενώ λόγω πανδημίας, δημιούργησε σύντομα προσωρινές εγκαταστάσεις για ασθενείς με κορονοϊό, καθώς και για τους ολιγοσυμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς φορείς.

Λόγω των αντανακλαστικών και των πρωτοβουλιών αυτών, δεν υπήρξε κορεσμός στο υγειονομικό σύστημα και η προσοχή και οι πόροι κατέστη δυνατό να επικεντρωθούν στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, λένε γιατροί. 

Υποχρεωτικές οι μάσκες

Η πόλη κράτος κατέστησε από τον Απρίλιο τις μάσκες υποχρεωτικές στους δημόσιους χώρους, πολύ πριν υιοθετηθεί το μέτρο από άλλες χώρες, κάτι που έκανε ηπιότερη τη σοβαρότητα της νόσου. 

Κατηγοριοποίηση θανάτων

Η Σιγκαπούρη επιμένει αυστηρά στον ορισμό του ΠΟΥ για την κατηγοριοποίηση των θανάτων ως οφειλόμενων στην Covid-19. Στον επίσημο απολογισμό, δεν περιλαμβάνει τους ασθενείς με Covid-19 η αιτία θανάτου των οποίων δεν είναι η πνευμονία, όπως αυτούς που πεθαίνουν από αιματολογικά ή καρδιακά προβλήματα.

Tags:
εστίες μόλυνσης, Σιγκαπούρη, πανδημία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK