08:22 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

O πρόεδρος της Κύπρου, κ. Αναστασιάδης χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζητά να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μια ενδεχόμενη επιτυχία των διαπραγματεύσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Σεντώνας.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζητά να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Τέτοιες μονομερείς ενέργειες είναι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και οι απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα των Βαρωσίων σύμφωνα με τον κ. Σεντώνα.

Σε ερώτηση για το πάνω σε ποιο πλαίσιο μπορεί να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού, υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Σεντώνας είπε ότι ο όποιος διάλογος μπορεί να αρχίσει μόνο αν τερματιστούν οι απειλές ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Ο όποιος διάλογος θα πρέπει να διεξαχθεί στο κατάλληλο πλαίσιο. Και για να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να τερματιστούν οι απειλές ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και στην ΑΟΖ και με τα όσα αναφέρει κατά καιρούς για το θέμα των Βαρωσίων. Οπότε, ναι χρειάζεται η διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος διότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις υπό απειλές».

Στο ερώτημα αν η θέση της Κύπρου παραμένει θετική για σύγκληση πενταμερούς, παρά τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Σεντώνας είπε ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι μια άτυπη πενταμερής η οποία θα ενισχύσει την επανέναρξη του διαλόγου.

Tags:
ΟΗΕ, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK