21:31 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Μια έρευνα του ΝΑΤΟ σχετικά με το ναυτικό επεισόδιο μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων στις 10 Ιουνίου έχει κριθεί ως «πολύ ευαίσθητη» για να συζητηθεί δημόσια εν μέσω πολέμου δηλώσεων Παρισιού και Άγκυρας για το συμβάν, όπως αναφέρουν διπλωμάτες στο Reuters.

Έρευνα του ΝΑΤΟ για το ναυτικό επεισόδιο μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων στις 10 Ιουνίου, το χαρακτήρισε ως ένα «εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα προκειμένου να τεθεί στη δημόσια συζήτηση», σύμφωνα με αναφορές διπλωματών στο Reuters.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε ότι η έρευνα τελείωσε, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, ενώ διπλωμάτης της ΕΕ υποστήριξε πως «το έβαλαν κάτω από το χαλί».

Άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να κρατήσει την Τουρκία στο πλευρό του έχει να κάνει με τη στρατιωτική επιρροή της και τη στρατηγική θέση της. Το γεγονός αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι δεν υπήρχε προθυμία του ΝΑΤΟ να δράσει σχετικά με το επεισόδιο.

Το χρονικό του ναυτικού επεισοδίου Γαλλίας - Τουρκίας

Στις 10 Ιουνίου, μια γαλλική φρεγάτα που βρισκόταν σε αποστολή του NATO ανοιχτά της Λιβύης, επιχείρησε να επιθεωρήσει εμπορικό πλοίο, με σημαία Τανζανίας, για το οποίο υπήρχαν υποψίες πως μεταφέρει παράνομο οπλισμό στη Λιβύη η οποία μαστίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιο πόλεμο.

Το Παρίσι υποστήριξε ότι η φρεγάτα παρενοχλήθηκε από πλοία του τουρκικού στόλου που συνόδευαν το εμπορικό πλοίο. Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία κατηγόρησε την Άγκυρα περί παραβίασης του εμπάργκο του ΝΑΤΟ για εισροή όπλων στη Λιβύη.

Από την πλευρά της, η Τουρκία αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές κάνοντας λόγο για «γαλλική επιθετικότητα» και αποδίδοντας έτσι το επεισόδιο στη φρεγάτα των Γάλλων.

Tags:
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εμανουέλ Μακρόν, Λιβύη, θερμό επεισόδιο, έκθεση, απόρρητο έγγραφο, Τουρκία, Γαλλία, ΝΑΤΟ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK