01:23 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες, δήλωσε ο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης καθώς πλησιάζει και η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής την 1η Οκτωβρίου, όπου οι ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης παραχώρησε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro όπου, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η Τουρκία αποτελεί έναν «ταραχοποιό» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας την πρόθεση του να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα:

«Η συμπεριφορά της [Τουρκίας] δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες. Θα απαντήσουμε με έργα και όχι μόνο με λόγια».

Όλα αυτά στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που αναβλήθηκε για την 1η Οκτωβρίου όπου το θέμα της Τουρκία θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα. Σχετικά με το τι αποτελέσματα αναμένει ο κ. Αναστασιάδης από τη Σύνοδο έκανε λόγο για «διπλωματικές και πολιτικές λύσεις» καθώς για αρκετό καιρό όπως αναφέρει «η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει τις παράνομες αξιώσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας ως «εισβολή» στην ΑΟΖ της Κύπρου γι' αυτό και στην άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο έγινε επέκταση ορισμένων υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όπως ανέφερε.

Όσον αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση, ο πρόεδρος της Κύπρου μίλησε για τον αποφασιστικό ρόλο της Γαλλίας ενάντια στις ενέργειες της Άγκυρας.

«Η θέση της Γαλλίας, του προέδρου Μακρόν, ήταν η πιο αποφασιστική, καθώς έδειξε μια σαφή και ισχυρή αποφασιστικότητα κατά των παράνομων μεθόδων της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας άφησε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με προϋπόθεση βέβαια να σταματήσει η Άγκυρα τις προκλήσεις.

Χαιρέτισε επίσης και την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας και σημείωσε ότι και η Κύπρος είχε προσπαθήσει να κάνει κάτι αντίστοιχο χωρίς ωστόσο αποτελέσματα.

«Σας υπενθυμίζω ότι ζητήσαμε διάλογο με την Άγκυρα, διευκρινίζοντας ότι διαφορετικά, θα ήμασταν έτοιμοι να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν απάντησε και προτίμησε να παραβιάσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ό,τι αφορά το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας του δεν έχει αλλάξει.

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, Σύνοδος Κορυφής, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία, Κύπρος, Ανατολική Μεσόγειος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK