09:22 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (76)
0 01
Βρείτε μας

Τη σοβαρή ανησυχία της για την κατάσταση του Τζούλιαν Ασάνζ εξέφρασε ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου η γιατρός που τον παρακολουθούσε όταν βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η δρ Σόντρα Κρόσμπι, γιατρός από τις ΗΠΑ που παρακολουθούσε τον Τζούλιαν Ασάνζ όταν βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δήλωσε ενώπιον του Old Bailey (σ.σ του κεντρικού Ποινικού δικαστηρίου Αγγλίας και Ουαλίας) πως ο ιδρυτής των WikiLeaks τής είχε περιγράψει συμπτώματα κατάθλιψης και διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) όταν τον είδε, τον Οκτώβριο του 2017.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψής της η ίδια εκτίμησε πως η πνευματική κατάσταση του Ασάνζ «έφθινε και ο ίδιος περιέγραφε όλο και περισσότερα συμπτώματα» κατάθλιψης, διαταραχής ύπνου, κακής διάθεσης, αδυναμία συγκέντρωσης και εφιάλτες.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο Ασάνζ για πρώτη φορά τής περιέγραψε «τις σκέψεις του να αυτοκτονήσει», σημειώνοντας πως περνούσε «σχετικά πολύ χρόνο στο πώς σκεφτόταν κάτι τέτοιο».

Η δρ Κρόσμπι σημείωσε πως ο Ασάνζ αναφερόταν υπερβολικά στην αυτοκτονία του Βοσνιοκροάτη Σλόμπονταν Πράλιακ που πέθανε πίνοντας δηλητήριο στην αίθουσα του δικαστηρίου λίγο μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του για εγκλήματα πολέμου. 

Η δρ Κρόσμπι «θορυβήθηκε» και «αναστατώθηκε πολύ» με τη διαφαινόμενη εμμονή του Ασάνζ σχετικά με την αυτοκτονία του Πράλιακ.

Η γιατρός, που είναι επίσης ειδική στις ψυχολογικές επιπτώσεις των βασανιστηρίων, παρατήρησε πως όταν είδε ξανά τον ιδρυτή των Wikileaks, τον Φεβρουάριο του 2019, η κατάστασή του «είχε θεαματικά επιδεινωθεί, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά» και πως ανησυχούσε πολύ για μια προχωρημένη μόλυνση στα δόντια που του προκαλούσαν «αβάσταχτο πόνο» σε καθημερινή βάση.

«Σε βαθιά κατάθλιψη»

Η δρ Κρόσμπι είπε πως όταν επισκέφτηκε τον βραβευμένο δημοσιογράφο αυτή τη φορά στη φυλακή Μπέλμαρς, τον Οκτώβριο του 2019, «εμφανίστηκε σε σοβαρή κατάθλιψη» και είπε πως σκεφτόταν την αυτοκτονία εκατό φορές την ημέρα. Η ίδια διαπίστωσε επίσης θεαματική αλλαγή στη διάθεση και την εμφάνισή του, προσθέτοντας πως δεν μπορούσε να θυμηθεί ονόματα και πράγματα και είχε αδυναμία να γράψει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη γιατρό, ο Ασάνζ της είπε πως «δεν αποκάλυπτε την πλήρη έκταση της κατάθλιψής του και των σχεδίων για αυτοκτονία στους αξιωματούχους της φυλακής και τους γιατρούς». Όπως λέει η ίδια, αυτό είναι μια κοινή συμπεριφορά μεταξύ των κρατουμένων υπό τον φόβο πως «αν αποκαλύψουν τα σχέδιά τους ή το μέγεθος του αυτοκτονικού ιδεασμού», ίσως τεθούν σε αυστηρότερη επιτήρηση ή ακόμα και σε απομόνωση - κάτι που θέλουν να αποφύγουν.

«Πιστεύω πως ο κ. Ασάνζ βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο να περατώσει αυτοκτονία, αν αποφασιστεί να εκδοθεί» τονίζει η ίδια.

Θέμα:
Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ (76)
Tags:
δικαστήριο, αυτοκτονία, υγεία, γιατρός, Τζούλιαν Ασάνζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK