14:10 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

H AstraZeneca έχει συμφωνήσει να πληρώσουν τις διεκδικήσεις πάνω από ένα όριο για το εμβόλιο του κορονοϊού, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πληρώσουν τις διεκδικήσεις πάνω από ένα όριο κατά της AstraZeneca για ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου που παρασκευάζει. 

Το παραπάνω γίνεται βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε και έχει διαφορετικούς όρους από εκείνη με τη Sanofi, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.

«Αν μια εταιρεία ζητήσει υψηλότερη τιμή, δεν δίνουμε τους ίδιους όρους» δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, όμως αρνήθηκε να κατονομασθεί καθώς τα συμβόλαια είναι εμπιστευτικά.

Η εμφάνιση απροσδόκητων παρενεργειών αφότου ένα φάρμακο έχει λάβει κανονιστική έγκριση είναι σπάνια, αλλά η μεγαλύτερη ταχύτητα παραγωγής ενός εμβολίου αυξάνει τους κινδύνους για απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η συμφωνία με την AstraZeneca, που μεταθέτει στους φορολογουμένους κάποιους από τους κινδύνους που περιλαμβάνουν η ανάπτυξη και η διάθεση ενός εμβολίου, συνήφθη τον Αύγουστο και οι διατάξεις της περί ευθύνης δεν είχαν αναφερθεί μέχρι τώρα.

Βάσει της συμφωνίας, η AstraZeneca θα πληρώσει τα νομικά κόστη ως ένα όριο, δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να αναλύσει το πώς θα μοιραστούν τα κόστη οι ευρωπαϊκές χώρες ή ποιο θα είναι το όριο αυτό.

Η ρήτρα αυτή θα καλύπτει τόσο τα νομικά κόστη όσο και ενδεχόμενες αποζημιώσεις, οι οποίες είναι πιο σπάνιες, όμως θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ μεγαλύτερη δαπάνη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Όταν ερωτήθηκε για τη σχετικά χαμηλή τιμή που ζητάει η AstraZeneca, εκπρόσωπος επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας να διανείμει ευρέως το εμβόλιο και να μην αποκομίσει κέρδη απ' αυτό στη διάρκεια της πανδημίας.

Βάσει της συμφωνίας με την AstraZeneca, η ΕΕ θα πληρώνει 2,5 ευρώ τη δόση, ενώ η Sanofi δίνει μια τιμή γύρω στα 10 ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Tags:
αποζημιώσεις, αποζημίωση, νομική διαμάχη, AstraZeneca, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, εμβόλια, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK