10:18 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 22
Βρείτε μας

Ο αιρετικός σταρ ιστορικός Ντόναλντ Σασούν μιλά αποκλειστικά στο Sputnik για τις συνέπειες της πανδημίας και τον τρόπο που ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές.

Για τις συντριπτικές συνέπειες της COVID-19 στη βρετανική και παγκόσμια οικονομία και το αμφίβολο ντέρμπι των αμερικανικών εκλογών μίλησε αποκλειστικά στο Sputnik o γνωστός διανοητής, ιστορικός και καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Ντόναλντ Σασούν.

«Προφανώς το δημόσιο χρέος της Μ. Βρετανίας έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα αδιανόητα και, ως εκ τούτου, η βρετανική οικονομία θα τα πάει πάρα πολύ άσχημα το 2021, είτε έχουμε COVID-19 είτε όχι. Ακόμη και να βρούμε το εμβόλιο τώρα και ακόμα και αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τους πάντες, η οικονομία μας θα φάει μεγάλο χαστούκι» μας τονίζει, αποκαλύπτοντας ότι τρεις πολιτείες θα κρίνουν τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, στις 3 Νοέμβρη: Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και Γουϊνσκόνσιν.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ντόναλντ Σασούν στο Sputnik:

- Πώς είναι η ζωή με COVID-19, μάσκες κι αντισηπτικά στο Λονδίνο σήμερα; Έχετε συνηθίσει τη νέα αυτή κατάσταση, κύριε Σασούν;

Τη μάσκα στο Λονδίνο πρέπει να τη φοράς στα μαγαζιά και στη δημόσια συγκοινωνία. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Ο εφιάλτης στο Ηνωμένο Βασίλειο με την COVID-19 είναι οι εντελώς διαφορετικοί κανόνες για αυτόν μεταξύ Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρεια Ιρλανδίας. Οι κυβερνήσεις αλληλοαναιρούνται. Χάος!

- Στα σχολεία τα παιδιά έως 11 ετών στην Αγγλία δεν φοράνε μάσκα.

Ναι, αλλά πρέπει να κρατάνε αποστάσεις. Μπορείτε να φανταστείτε επτάχρονα παιδάκια, όπως ο εγγονός μου, να μην έρχονται σε επαφή με τα άλλα παιδιά στο διάλλειμα; Οι δάσκαλοι δεν διδάσκουν, κάνουν τον παιδονόμο! Πρόκειται για έναν εφιάλτη, που ωστόσο δεν τον ζει μόνη η Μ. Βρετανία, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα. Αν και η Μ. Βρετανία έχει επινοήσει έναν ακόμη εφιάλτη, δικό της αποκλειστικά, την έξοδο από την Ε.Ε., το Brexit, για το οποίο δεν μπορεί να καταλάβει κανένας τίποτα, διότι η κυβέρνηση έκανε μια συμφωνία τον Ιανουάριο, που τώρα λέει ότι δεν θα την εφαρμοστεί.

- Έχει γραφτεί ότι 740 σχολεία παραμένουν στη Μ. Βρετανία κλειστά, λόγω της έλλειψης τεστ για την COVID-19.

Αυτό δεν το έχω ακούσει. Αν και υπάρχουν περιοχές στην Αγγλία, στον Βορρά, όπου κάποια σχολεία έχουν κλείσει. Στον έντυπο Τύπο και στην τηλεόραση τα ρεπορτάζ μιλάνε για ένα άλλο ζήτημα: το πολύ χαμηλό επίπεδο προετοιμασίας με το οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία η χώρα, από την ώρα που εμφανίστηκε, τον Μάρτη. Καθυστερήσαμε να πάμε σε lockdown, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Η κριτική κατά του Τζόνσον έχει αυξηθεί σημαντικά. Η βρετανική κοινωνία κινδυνεύει, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τελικά. Ακόμη και η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη. Επίσης, είναι αδύνατο να προβλέψεις τι θα γίνει τον χειμώνα, που η γρίπη έχει πάντα έξαρση.

- Να υποθέσω ότι είναι ήδη ορατές οι συνέπειες της πανδημίας στον χώρο της εκπαίδευσης, και δη της ανώτατης;

Η βασική συνέπεια της πανδημίας στα βρετανικά πανεπιστήμια είναι ότι φέτος δεν θα δεχτούν τους χιλιάδες φοιτητές -εκ των οποίων πάρα πολλοί είναι Κινέζοι- από το εξωτερικό που δέχονταν πάντα. Επίσης, οι φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να καταβάλλουν υψηλότερα δίδακτρα από τους Βρετανούς, και αυτό θα λειτουργήσει, μαζί με την πανδημία, αποτρεπτικά. Τα πανεπιστήμιά μας πρόκειται να ζήσουν μια δραματική κατάρρευση. To εκπαιδευτικό σύστημα θα πάθει ζημιά. Δεν είναι σίγουρος αν θα μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Αλλά δεν είναι μόνο ο χώρος της εκπαίδευσης που πλήττεται. Συνολικότερα η βρετανική, η παγκόσμια οικονομία θα υποφέρει πάρα πολύ. Μόνο να σκεφτούμε τι έγινε το καλοκαίρι στο Λονδίνο, που είναι μια από τις top τουριστικές πόλεις τους κόσμου. Αυτό το καλοκαίρι με το ζόρι είχαμε ελάχιστους τουρίστες, Αμερικάνους, Ευρωπαίους και Κινέζους. Η βιομηχανία του τουρισμού και της εστίασης παρέμεινε κλειστή για μεγάλη περίοδο. Επιπροσθέτως, βιομηχανίες έκλεισαν, κάποιες χρεοκόπησαν.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, που ανήκει σε ένα συγκεκριμένο κόμμα, πριν δυο χρόνια υποστήριζε ότι είναι σημαντικό να μην έχουμε μεγάλο δημόσιο χρέος. Προφανώς το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα αδιανόητα και, ως εκ τούτου, η βρετανική οικονομία θα τα πάει πάρα πολύ άσχημα το 2021, είτε έχουμε COVID-19, είτε όχι. Ακόμη και να βρούμε το εμβόλιο τώρα και ακόμα και αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τους πάντες, η οικονομία παγκοσμίως θα φάει μεγάλο χαστούκι. Δύσκολα θα ξανασηκωθεί.

Στις καπιταλιστικές κοινωνίες, σε κάθε κρίση κάποιοι αποκομίζουν κέρδη, υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Είναι μια από τις βασικές αρχές του. Οπότε οι φαρμακευτικές εταιρείες που θα φτιάξουν το εμβόλιο θα τα πάνε πολύ καλά. Επίσης, αν κλείσει η Ryanair θα επωφεληθεί η Easy Jet και vice versus. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα αντέξει, ποιος θα βρει το εμβόλιο. Όμως, αυτή η ανασφάλεια αποτελεί κι αγκάθι για ένα καπιταλιστικό σύστημα, που θέλει να επενδύσει και δεν μπορεί τελικά, αφού δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί. Αν κανείς κοιτάξει πίσω όμως τον κόσμο, πριν 30, 40, 50 χρόνια, θα δει ότι υπήρχαν τότε ηγέτες με συνοχή και εξυπνάδα, και από το στρατόπεδο της Δεξιάς και της Αριστεράς. Στις ΗΠΑ είχαν τον Τζόνσον, που ξεκίνησε να αναμορφώνει το σύστημα Υγείας, τον Νίξον με την έξυπνη εξωτερική πολιτική, στη Γαλλία τον Ντε Γκωλ και μετά τον Μιτεράν, στη Αγγλία τον Τσόρτσιλ καταρχάς, και κατόπιν τους Μακμίλαν και Γουίλσον. Τώρα κοιτάς γύρω και βλέπεις τον Μπόρις Τζόνσον, τον Μπολσονάρο και τον Τραμπ! Το  επίπεδο των ηγεσιών έχει πέσει σημαντικά. Και αυτό συνιστά μεγάλο πρόβλημα.

- Η COVID-19, η ανικανότητα διαχείρισης της πανδημίας και η προτεραιότητα που δόθηκε στην οικονομία σε βάρος της ανθρώπινης ζωής, αποκάλυψαν ότι οι δυτικές κοινωνίες έχουν χρεοκοπήσει, κι αυτό όχι μόνο ως προς την ουσία τους, την ουσία των ιδεωδών τους;

Υπάρχει η τάση που θέλει τη Δύση να είναι ρυθμιστής του κόσμου και των κανόνων του. Αυτό άρχισε να υποχωρεί όμως πριν την πανδημία. Η COVID-19 το επιτάχυνε. Ωστόσο, δεν αλλάζει πραγματικά κάτι ούτε τώρα, καθώς οι μεγαλύτεροι οικονομικοί ρυθμιστικοί παράγοντες παραμένουν στη Δύση, με έδρα στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη, σε ένα βαθμό και στο Παρίσι. Η οικονομία είναι και οι υπηρεσίες της, που εδράζονται στη Δύση, η οποία δεν έχει χρεοκοπήσει, αλλά οπωσδήποτε βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία, ειδικά μάλιστα με τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε η Ουάσιγκτον με την Κίνα, κάτι ολότελα παράλογο, είτε ο Τραμπ επανεκλεγεί είτε όχι. Επίσης, η Δύση, μην το παραβλέπουμε, παραμένει κυρίαρχη σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον κυβερνοχώρο (Twitter, Facebook, Microsoft κ.ά) και με τον πολιτισμό.

- Εννοείτε την pop κουλτούρα;

Η διεθνής μουσική είναι περισσότερο δυτική. Ακόμα και η κινεζική έχει προσαρμοστεί στα δυτικά γούστα. Παρότι η Ινδία και η Κίνα έχουν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη δημογραφικά, δεν είναι σε θέση ακόμη να παράγουν πολιτιστικά προϊόντα που να είναι διεθνή.

- Παρακολουθείτε στενά τις αμερικανικές εκλογές. Τα ποσοστά του Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν πολύ υψηλά, 39-45%. Πού το αποδίδετε;

Είναι αναμενόμενο όταν απευθύνεσαι στο ακροατήριό σου, ακροατήριο του 39-45%.  Αν όμως σκοπεύεις να νικήσεις, πρέπει να ανοίξεις τη ρητορική σου και σε ένα ακροατήριο πέραν αυτού, που ούτως ή άλλως σε ψηφίζει, πρέπει να απευθυνθείς και σε αυτούς που είναι στο μεταίχμιο, που είναι αναποφάσιστοι. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να το έχει πετύχει αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος. Θα τα καταφέρει στις 3 Νοεμβρίου ο Τραμπ αν είναι τυχερός, όπως το 2016, αν καταφέρει και κερδίσει την πλειοψηφία στις τρεις κρίσιμες Πολιτείες της Πενσυλβάνια, του Μίσιγκαν και του Γουϊνσκόνσιν και επομένως αποκτήσει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων τους, γεγονός που κατόρθωσε το 2016 και κέρδισε την Χίλαρι Κλίντον παρότι είχε σχεδόν 3 εκ. περισσότερους ψήφους από αυτόν.

- Ένας παράγοντας που έχει βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να συγκρατήσει τα ποσοστά του δεν είναι και το ότι ο Μπάιντεν δεν έχει καταφέρει να πείσει το εκλογικό σώμα; Θεωρείται και από τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών ως «εκπρόσωπος του διεφθαρμένου βαθέως αμερικανικού κατεστημένου που έκανε τους πολέμους στο Ιράκ, στη Συρία κι αλλού»...

Για κάποιους ψηφοφόρους το πλεονέκτημα τού Μπάιντεν είναι ένα: ότι δεν είναι ο Τραμπ. Ένα ποσοστό κόσμου που τον θεωρεί πολύ γέρο, πολύ ηλίθιο, πολύ διεφθαρμένο τον Μπάιντεν, θα τον ψηφίσει, γιατί η ψήφος του απλώς θα είναι αντι-Τραμπ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει και στο εκλογικό σύστημα της Μ. Βρετανίας αλλά στις ΗΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερο.

- Ποιο εννοείτε;

Οι δυο υποψήφιοι. Αν έχεις μόνο δυο υποψηφίους δεν ψηφίζεις τον καλύτερο, αλλά τον λιγότερο, κατά τη γνώμη σου, χειρότερο.

- Καταγεγραμμένες απώλειες της τάξης του 5% σε πολιτείες του αμερικανικού Νότου, δεν τους καρπώνεται ο Μπάιντεν, παρόλα αυτά.

Δεν μπορούμε να κάνουμε σπέκουλες. Γιατί απλά δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος θα νικήσει τον Νοέμβριο. Kαι το θέμα δεν είναι «Δεξιά VS Αριστερά» σε αυτές τις εκλογές.

- Οι θάνατοι, η ανασφάλεια για την υγεία, η μεγάλη οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η COVID-19 θα αφυπνίσουν τις συνειδήσεις; Θα αλλάξει κάτι; Προς ποια κατεύθυνση;

Αν αλλάξει κάτι θα αλλάξει δυστυχώς προς την κατεύθυνση της ξενοφοβίας και της Ακροδεξιάς. Δεν σας κρύβω, είμαι φοβερά πεσιμιστής.

Tags:
κορονοϊός, αμερικανικές εκλογές, Χίλαρι Κλίντον, πανδημία, Τζο Μπάιντεν, COVID-19
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK