06:13 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (318)
0 10
Βρείτε μας

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ εκφράζουν την ανησυχία τους για την κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για της Εξωτερικές Σχέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε τους εμπλεκόμενους στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις.

Τι πρώτες πρωινές ώρες ξέσπασαν συγκρούσεις στα σύνορα της διαφιλονικούμενης περιοχής, με κάθε μία από τις δύο πλευρές – Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν – να καταγγέλλει την άλλη για την πυροδότηση των εχθροπραξιών. Η Αρμενία, μάλιστα, κήρυξε στρατιωτικό νόμο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την αυστηρή τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Απαιτείται επειγόντως η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, προχώρησε σε ανάλογες δηλώσεις, τονίζοντας ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.

«Ζητώ από τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως όλες τις εχθροπραξίες, ειδικά το βομβαρδισμό χωριών και πόλεων… η σύγκρουση γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μάας.

Η τοποθέτηση του ΝΑΤΟ

Τη βαθιά ανησυχία του για την κλιμάκωση εκφράζει και το ΝΑΤΟ, ζητώντας την άμεση κατάπαυση πυρός.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, τόνισε χαρακτηριστικά: «Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τις αναφορές περί στρατιωτικών εχθροπραξιών μεγάλης κλίμακας» στην περιοχή.

Η συμμαχία κάλεσε τα συγκρουόμενα μέρη να «σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες».

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτήν τη σύγκρουση. Τα μέρη πρέπει να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση».
Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (318)
Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, συγκρούσεις, εχθροπραξίες, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK