09:46 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (171)
0 10
Βρείτε μας

Αρκετές χώρες έστειλαν αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ την Τρίτη (29/09) για το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως αποκάλυψε, τη Δευτέρα (28/09), διπλωματική πηγή στο Sputnik.

Η Γερμανία και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών έστειλαν επίσημο αίτημα για σύγκληση του οργάνου, την Τρίτη (29/09), προκειμένου να συζητηθούν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή στο Sputnik. 

Συγκεκριμένα, η διπλωματική πηγή είπε, τη Δευτέρα (28/09), το εξής:

«Εστάλη επίσημο αίτημα, αλλά η συνάντηση δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε σχετικά με την ανάφλεξη στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ:

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις μάχες, να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιστρέψουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση. Θα μιλήσει τόσο στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν όσο και στον πρωθυπουργό της Αρμενίας».

Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή (27/09), ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, συγκεκριμένα, στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην κλιμάκωση, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη επιδείνωση της κατάστασης και θα κάνει τη σύγκρουση να επεκταθεί.

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε αυτό που χαρακτηρίζει ως «αντεπίθεση», ενώ οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν το Μπακού για πυροβολισμούς εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μόνο στρατιωτικό νόμο και αυτόν μερικώς.

Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε έναν διάλογο, που διευκολύνεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χωρίς προϋποθέσεις.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (171)
Tags:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ΟΗΕ, Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK