05:58 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (180)
0 02
Βρείτε μας

Γερεβάν και Μπακού αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις στη γραμμή ελέγχου και έχουν δημοσιεύσει βίντεο από καταστροφές drones, αεροσκαφών και τανκ της αντίπαλης πλευράς.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είχε καταστρέψει αρμένικο πυραυλικό σύστημα τύπου S-300 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Μπακού ισχυρίστηκε ακόμα ότι τουλάχιστον 2.700 Αρμένιοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί και τραυματιστεί στις τελευταίες συγκρούσεις.

«Χθες, κατά τη διάρκεια μαχών στο Σουσάκεντ, στην επαρχία Χοτζαβέντ (σ.σ. γραμμή επαφής στο Καραμπάχ), καταστράφηκε αντιπυραυλικό σύστημα του αντιπάλου, τύπου S-300», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. 

Νωρίτερα, το Υπουργείο είχε τονίσει ότι είχε «καταστρέψει ολοσχερώς» ένα αρμένικο σύνταγμα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, κάτι που το Γερεβάν διέψευσε ως αναληθές.

την Κυριακή (27/09), ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, συγκεκριμένα, στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην κλιμάκωση, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη επιδείνωση της κατάστασης και θα κάνει τη σύγκρουση να επεκταθεί. 

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε αυτό που χαρακτηρίζει ως «αντεπίθεση», ενώ οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν το Μπακού για πυροβολισμούς εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μόνο στρατιωτικό νόμο και αυτόν μερικώς.

Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε έναν διάλογο, που διευκολύνεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χωρίς προϋποθέσεις.

 

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (180)
Tags:
εχθροπραξίες, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ναγκόρνο-Καραμπάχ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK