14:31 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών όπου θα συζητηθούν και τα ελληνοτουρκικά, η καγκελάριος Μέρκελ από το βήμα της Μπούντεσταγκ σημείωσε πως «είναι αδιανόητο πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης».

Στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε μιλώντας το πρωί στη γερμανική Βουλή η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι σύνθετες» δήλωσε από το βήμα της μπούντεστανγκ η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Από τη μια πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία – σοβαρή ένταση».

«Δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης» σημείωσε η ίδια.

Αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στον ρόλο της Τουρκίας, η καγκελάριος ανέφερε πως είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων».
Προαναγγέλλοντας τρόπον τινά τη στάση της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως θα πρέπει «να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα».

 

Tags:
Τουρκία, Ελλάδα, Ανατολική Μεσόγειος, Σύνοδος Κορυφής, ελληνοτουρκικά, Άνγκελα Μέρκελ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK