13:02 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (169)
0 0 0
Βρείτε μας

Η Μόσχα ανησυχεί για αναφορές σχετικά με τη μεταφορά μαχητών παράνομων ενόπλων ομάδων στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανέφερε σε δήλωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Καθώς οι στρατιωτικές συγκρούσεις συνεχίζονται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για αναφορές σχετικά με τη μεταφορά μαχητών παράνομων ενόπλων ομάδων στην περιοχή. Παράλληλα, η Ρωσία τόνισε ότι είναι ενάντια στις κινήσεις αυτές και ζήτησε την απόσυρσή τους χωρίς καθυστέρηση.

«Καλούμε τις ηγεσίες των ενδιαφερομένων κρατών να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της χρήσης ξένων τρομοκρατών και μισθοφόρων στη σύγκρουση και την άμεση απόσυρσή τους από την περιοχή» τόνισε το Υπουργείο.

Η ανακοίνωση αυτή, έγινε στο πλαίσιο αναφορών των ΜΜΕ ότι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συμμετέχουν μαχητές που φέρεται να έχουν μεταφερθεί στην αμφισβητούμενη ζώνη για να συμμετάσχουν στις τοπικές εχθροπραξίες. 

Υπενθυμίζεται πως η κατάσταση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που μια πλειοψηφία αυτονομιστών Αρμενίων κήρυξε την ανεξαρτησία από το Αζερμπαϊτζάν το 1991, κλιμακώθηκε επικίνδυνα τις περασμένες ημέρες. Το 1994 το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και η μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπέγραψαν πρωτόκολλο για κατάπαυση πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Την Κυριακή 27/9 ξέσπασαν νέες εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πλευρών οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με την κάθε χώρα να κατηγορεί την άλλη για θανάτους αμάχων.

Κάλεσμα Λαβρόφ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε πριν λίγη ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και τον Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών, Ζοχράμπ Μνατσακανανιάν.

«Συζητήθηκε η εξέλιξη της κατάστασης στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η ρωσική πλευρά εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεγάλης κλίμακας. Έγινε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση ενώ τονίστηκε η ανάγκη για έγκαιρη επιστροφή των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις» αναφέρει η δήλωση του Υπουργείου.

Η Ρωσία επιβεβαίωσε την προθυμία της να μεσολαβήσει στην οργάνωση επαφών σχετικά με τη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προσθέτει το Υπουργείο.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (169)
Tags:
πόλεμος, Καύκασος, κατάπαυση πυρός, εκεχειρία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK