12:53 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (169)
0 0 0
Βρείτε μας

Με ανακοίνωσή του, την Τετάρτη (30/09), το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν απάντησε στη ρωσική ανησυχία για χρήση μισθοφόρων κατά τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επεσήμανε πως «η Αρμενία προσελκύει τρομοκράτες και μισθοφόρους από τη Μέση Ανατολή».

Τη δική του απάντηση έδωσε, την Τετάρτη (30/09), το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ύστερα από τη ρωσική προειδοποίηση για χρήση μισθοφόρων κατά τις ένοπλες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν επισημαίνει το εξής:

«Σε σχέση με τη δήλωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την παρουσία ξένων μισθοφόρων στη ζώνη των συγκρούσεων, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η Αρμενία χρησιμοποιεί εκτενώς αυτούς τους πόρους, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία μας γι' αυτό. Η Αρμενία προσελκύει ιδιαίτερα ενεργούς τρομοκράτες και μισθοφόρους από τη Μέση Ανατολή».

Υπενθυμίζεται ότι, την Τετάρτη (30/09), σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, μεταξύ άλλων, είχε τονίσει:

«Καλούμε τις ηγεσίες των ενδιαφερόμενων κρατών να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της χρήσης ξένων τρομοκρατών και μισθοφόρων στη σύγκρουση και την άμεση απόσυρσή τους από την περιοχή».

Από την πλευρά της, η Αρμενία ανέφερε πως εξτρεμιστές από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, με το Μπακού να απορρίπτει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Το χρονικό της κλιμάκωσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή (27/09), ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, συγκεκριμένα, στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην κλιμάκωση, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη επιδείνωση της κατάστασης και θα κάνει τη σύγκρουση να επεκταθεί.

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε αυτό που χαρακτηρίζει ως «αντεπίθεση», ενώ οι Αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν το Μπακού για πυροβολισμούς εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μόνο στρατιωτικό νόμο και αυτόν μερικώς.

Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε έναν διάλογο, που διευκολύνεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χωρίς προϋποθέσεις.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (169)
Tags:
τρομοκράτες, μισθοφόροι, Μέση Ανατολή, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Αρμενία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK