14:34 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αλεξέι Ναβάλνι (122)
0 10
Βρείτε μας

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) δήλωσε τη Δευτέρα την πρόθεσή του να στείλει μια ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων στη Ρωσία για να συμμετάσχει στην έρευνα σχετικά με τη φερόμενη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι ύστερα από αίτημα της Μόσχας.

«Στις 2 Οκτωβρίου ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΧΟ, κ. Φερνάντο Αρίας, απάντησε στο αίτημα της Μόσχας μέσω επιστολής προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τον ΟΑΧΟ. Διαβεβαίωσε τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι η Τεχνική Γραμματεία είναι έτοιμη να παράσχει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα μπορούσε να να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα» ανέφερε ο Οργανισμός σε δελτίο Τύπου.

Ο Αρίας ζήτησε από τη Μόσχα να αποσαφηνίσει «το είδος της εμπειρογνωμοσύνης» που θα διεξαχθεί, όπως τονίζει το δελτίο Τύπου.

Ο επικεφαλής του OAXO ευχαρίστησε περαιτέρω τη Ρωσία για την «εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία και την τεχνογνωσία της Τεχνικής Γραμματείας» ώστε να βοηθήσει στην έρευνα για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Η Ρωσία ζήτησε συνεργασία, την περασμένη Πέμπτη, από την Τεχνική Γραμματεία του ΟΑΧΟ για να διευκρινιστεί τι έχει συμβεί τελικά στον Ναβάλνι.

Ωστόσο, το προηγούμενο διάστημα ο ΟΑΧΟ αποκάλυψε ότι παρείχε τεχνική βοήθεια στο Βερολίνο σχετικά με την κατάσταση Ναβάλνι με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών να επικρίνει την κίνηση αυτή καθώς ο οργανισμός δεν είχε λάβει την άμεση συγκατάθεση της Ρωσίας. 

Το χρονικό της υπόθεσης Ναβάλνι

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος, Αλεξέι Ναβάλνι, αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια πτήσης, στις 20 Αυγούστου, και έτσι το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε, έκανε έκτακτη προσγείωση στην πόλη Ομσκ. Ο Ναβάλνι εισήχθη στο τοπικό νοσοκομείο και υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή και, δύο ημέρες αργότερα, οι γιατροί έδωσαν το «πράσινο φως» για διακομιδή του στο Βερολίνο. Ως εκ τούτου, ο 44χρονος εισήχθη στο νοσοκομείο Charite της γερμανικής πρωτεύουσας για περαιτέρω θεραπεία.

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι γιατροί βρήκαν ενδείξεις του νευροτοξικού παράγοντα τύπου Νοβιτσόκ στον οργανισμό του Ναβάλνι, με το Βερολίνο να υποστηρίζει ότι τα εν λόγω αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν σε εργαστήρια στη Γαλλία και στη Σουηδία.

Ωστόσο, στις εξετάσεις του Ναβάλνι στη Ρωσία δεν φάνηκαν ίχνη δηλητηρίασης και η Μόσχα ζήτησε από το Βερολίνο να δώσει αποδεικτικά στοιχεία, χωρίς κάποια απάντηση μέχρι στιγμής.

Η κατάσταση του Ναβάλνι έχει βελτιωθεί και, μάλιστα, έχει πάρει εξιτήριο από το γερμανικό νοσοκομείο.

Θέμα:
Αλεξέι Ναβάλνι (122)
Tags:
Ρωσία, δηλητηρίαση, ΟΑΧΟ, Αλεξέι Ναβάλνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK