03:09 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1396)
0 0 0
Βρείτε μας

Μεσούσης της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι ηγεσίες τους προχώρησαν σε παράταση των ήδη ισχυόντων μέτρων ή την επιβολή νέων κατά του κορονοϊού.

Στη λήψη νέων έκτακτων μέτρων, την παράταση των ήδη ισχύοντων ή την επαναφορά αυτών που είχαν αρθεί, προχωρούν πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου για τη συγκράτηση των εξάρσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Γαλλία: Το Παρίσι κλείνει τα μπαρ

«Λουκέτο» σε όλα τα μπαρ μπαίνει από τις 6 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδας στο Παρίσι.

Παρ' όλ' αυτά, τα εστιατόρια και όσα μπαρ σερβίρουν φαγητό θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά έως τις 10 το βράδυ, εφαρμόζοντας νέα υγειονομικά μέτρα.

Τα αμφιθέατρα στα πανεπιστήμια δεν πρέπει πλέον να γεμίζουν άνω του 50% της χωρητικότητάς τους ενώ η εργασία εξ αποστάσεως τίθεται σε προτεραιότητα.

Λεωφορείο στη Γαλλία
© AFP 2020 / JEFF PACHOUD
Λεωφορείο στη Γαλλία

Την περασμένη εβδομάδα, μπαρ και εστιατόρια σε 11 πόλεις (μεταξύ αυτών και το Παρίσι) δόθηκε εντολή να κλείνουν στις 10 το βράδυ - εξαιρουμένης της Μασσαλίας όπου έκλεισαν εντελώς.

Σε ολόκληρη τη Γαλλία οι συναθροίσεις περιορίζονται στα 10 άτομα ενώ απαγορεύονται πάρτι, γαμήλιες δεξιώσεις και άλλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους στη γαλλική επικράτεια, ενώ στο Παρίσι και τις γύρω περιοχές επιβάλλεται και σε ανοιχτούς χώρους σε άτομα άνω των 11 χρόνων. Το ίδιο μέτρο ισχύει και σε άλλους δήμους - μεταξύ αυτών Τουλούζη, Νίκαια, Λιλ και Λυόν.

Ισπανία: Σε lockdown η Μαδρίτη

Περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους πλήττει το νέο lockdown που επιβλήθηκε από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας σε ισπανική πρωτεύουσα και εννέα πόλεις της περιφέρειας.

Οι πολίτες μπορούν να φύγουν από τη γειτονιά τους μόνο για να πάνε στη δουλειά, το σχολείο ή για ιατρικούς λόγους.

Οι συναθροίσεις, τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό χώρο, περιορίζονται σε έξι άτομα.

Μπαρ και εστιατόρια έχουν εντολή να κλείνουν στις 10 το βράδυ ενώ έχουν μειώσει, όπως άλλωστε και τα καταστήματα, τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται παράλληλα εντός.

Μάσκες πρέπει να φορούν όλοι πάνω από την ηλικία των έξι ετών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

Σε πολλές περιοχές της Ισπανίας, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους.

Ολλανδία: Περιορισμοί στις μεγαλουπόλεις

Μετά την εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας, οι ολλανδικές Αρχές προχώρησαν στην επιβολή νέων μέτρων από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε καταστήματα των μεγαλουπόλεων, ενώ εστιατόρια και μπαρ υποχρεούνται να κλείνουν στις 10 το βράδυ.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να καταγράφουν λεπτομερώς τις επαφές των πελατών τους.

Η εξ αποστάσεως εργασία δεν επιβάλλεται, όμως ενθαρρύνεται.

Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις μέσα σε σπίτια δεν πρέπει να ξεπερνούν σε αριθμό τα τρία άτομα ενώ οι αθλητικές διοργανώσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Τα μέτρα αυτά -που προστέθηκαν σε προϋπάρχοντα, όπως τη χρήση μάσκας στα δημόσια ΜΜΜ- θα έχουν ισχύ τουλάχιστον τριών εβδομάδων.

Γερμανία: Νέα μέτρα για ταξιδιώτες από υψηλού κινδύνου χώρες

Η απαγόρευση σε πολυπληθείς συγκεντρώσεις -όπως φεστιβάλ, αθλητικές διοργανώσεις και συναυλίες- παρατάθηκε έως το τέλος του χρόνου στη Γερμανία.

Οι αγώνες της Μπουντεσλίγκα θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Τα τεστ κορονοϊού στα αεροδρόμια καθίστανται υποχρεωτικά για ανθρώπους που φτάνουν από χώρες υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Από την 1 Οκτωβρίου, μάλιστα, οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες έπρεπε να τίθενται σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες.

Σε πολίτες που αρνούνται ή ξεχνούν να φορούν μάσκες σε καταστήματα ή μέσα μαζικής μεταφοράς, επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ.

Επιπλέον, οι γερμανικές Αρχές προχωρούν στη λήψη περαιτέρω μέτρων σε περιοχές όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός.

Μεταξύ των όσων προβλέπονται, οι δημόσιες συναθροίσεις περιορίζονται σε 50 άτομα ενώ οι ιδιωτικές σε 25. Σε όσους δεν αφήνουν τα σωστά στοιχεία τους σε μπαρ και εστιατόρια, θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Ιταλία: Έκλεισαν τα νυχτερινά κέντρα

Όλα τα κλαμπ και τα νυχτερινά κέντρα έκλεισαν στην Ιταλία, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του νέου κύματος του κορονοϊού.

Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 το πρωί σε όλους τους δημόσιους χώρους όπου είναι ανέφικτη η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Κορονοϊός στην Ιταλία
© Sputnik / Giorgio Peritino
Κορονοϊός στην Ιταλία

Στα σχολεία, η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά άνω των έξι χρόνων - όταν κινούνται σε χώρους του σχολείου.

Δανία: Στις 10 κλείνουν τα μπαρ και τα εστιατόρια

Η Δανία ήταν μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προχώρησαν στο άνοιγμα των σχολείων, σχετικά νωρίς, τον περασμένο Απρίλιο.

Παρ' όλ' αυτά, λίγους μήνες μετά, στα τέλη Αυγούστου, ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται επικίνδυνα.

Η κυβέρνηση απάντησε κάνοντας τη χρήση μάσκας υποχρεωτική στις δημόσιες μεταφορές.

Στην Κοπεγχάγη και τις γύρω περιοχές -που βίωσαν εκτόξευση του αριθμού των μολύνσεων- μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ πρέπει πλέον να κλείνουν στις 10 το βράδυ.

Τα πριβέ πάρτι και οι εκδηλώσεις όπως οι γάμοι, πρέπει να τελειώνουν την ίδια ώρα (σ.σ 22:00).

Βέλγιο: Οι φίλαθλοι επιστρέφουν στα γήπεδα ποδοσφαίρου

Στη βελγική πρωτεύουσα, από την 1η Οκτωβρίου, η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Ωστόσο, «συνίσταται έντονα» σε τοποθεσίες όπου δεν είναι εφικτό να τηρηθεί η απόσταση του ενάμισι μέτρου.

Παρ' όλ' αυτά, τα νέα μέτρα στις Βρυξέλλες περιλαμβάνουν το κλείσιμο καφέ και μπαρ στις 11 το βράδυ και την πώληση τροφίμων και ποτών έως τις 10 το βράδυ. Το στριτ φουντ απαγορεύεται.

Τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά ενώ δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή μεγάλων εκδηλώσεων - όπως φεστιβάλ ή συναυλίες.

Οι φίλαθλοι επιστρέφουν υπό προϋποθέσεις στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, μόνο με μάσκες και στο πλαίσιο των ορίων χωρητικότητας που ισχύουν.

Πορτογαλία: Περιορισμένες συγκεντρώσεις

Ενώ οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία και κάποιοι εργαζόμενοι στα γραφεία τους, στην Πορτογαλία έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 15 Σεπτεμβρίου νέοι περιορισμοί.

Αυτοί περιλαμβάνουν το κλείσιμο των εμπορικών επιχειρήσεων έως τις 11 το βράδυ και ο περιορισμός των συναθροίσεων σε 10 άτομα.

Ελλάδα: Νέα μέτρα στην Αθήνα

Οι μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, αλλά και τις δημόσιες μεταφορές.

Προ ημερών, άλλωστε, τέθηκαν σε ισχύ νέοι περιορισμοί στην Αττική - που περιλάμβαναν τη χρήση μάσκας στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και τις συνωστισμένες περιοχές.

Επιπλέον, υπήρξε σειρά νέων τοπικών περιορισμών σε νησιά, αλλά και περιοχές της ενδοχώρας.

Ιρλανδία: «Όχι» σε γεύματα σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων

Από τις 19 Σεπτεμβρίου και για τρεις εβδομάδες απαγορεύτηκαν τα γεύματα σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, ενώ μετά την εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων, δόθηκε η σύσταση της αποφυγής των «μη απαραίτητων» ταξιδιών.

Ο αριθμός των επισκεπτών σε σπίτια περιορίστηκε σε έξι άτομα κι όχι από περισσότερα από τρία νοικοκυριά.

Οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να περιλαμβάνουν όχι πάνω από 15 άτομα.

Στα άτομα άνω των 70 χρόνων συστάθηκε να παραμείνουν σπίτι όσο είναι εφικτό, ενώ ενθαρρύνεται και η εξ αποστάσεως εργασία.

Τέλος, υπήρξε και σειρά τοπικών lockdown.

Σουηδία: Εθελοντική συμμόρφωση των πολιτών

Στη Σουηδία δεν υπήρξε lockdown, ωστόσο κατόπιν κυβερνητικών συστάσεων, οι πολίτες συμμορφώθηκαν εθελοντικά με το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της εξ αποστάσεων εργασίας.

Η χώρα απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων και κάλεσε τους ανθρώπους άνω των 70 ετών να τεθούν σε αυτοαπομόνωση.

Παρ' όλ' αυτά, καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια και γυμναστήρια έμειναν ανοιχτά.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει εκ νέου άνοδο - αν και όχι τέτοια όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1396)
Tags:
lockdown, μπαρ, κρούσματα, μέτρα προστασίας, COVID-19, Ευρώπη, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK