07:57 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, στα δείγματα αίματος και ούρων του Ναβάλνι βρέθηκαν τοξικές ουσίες.

Η βρετανική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) δήλωσε σε ανακοίνωσή της πως «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ.

Σχολιάζοντας το ζήτημα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ τόνισε πως «η Βρετανία θα μελετήσει προσεκτικά τα συμπεράσματα του OPCW».

«Δεν το έχουμε αποδώσει στην FSB ή το ρωσικό κράτος, όμως πιστεύω πως πρόκειται για μια απίστευτα μεγάλη υπόθεση για να απαντήσει η Μόσχα. Θα πρέπει να εξετάσουμε σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προβούμε» τόνισε ο Ράαμπ σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Τι έδειξαν οι αναλύσεις του OPCW

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον OPCW, οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν πως υπήρχαν τοξικές ουσίες στα δείγματα αίματος και ούρων του Ναβάλνι.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των βιοϊατρικών δειγμάτων που συλλέχθηκαν από την ομάδα του OPCW, ελέγχθηκαν από τα εργαστήρια του Οργανισμού και κοινοποιήθηκαν από τη Γερμανία, επιβεβαιώνουν πως οι βιοδείκτες του αναστολέα χολινεστεράσης που βρέθηκαν στα δείγματα αίματος και ούρων του κ. Ναβάλνι, φέρουν τα ίδια δομικά χαρακτηριστικά με τα τοξικά χημικά που ανήκουν στον κατάλογο 1.Α.14 και 1.Α.15 που προστέθηκαν στο Παράρτημα για τα Χημικά κατά τη διάρκεια της 24ης Διάσκεψης των κρατών-μελών τον Νοέμβριο του 2019» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του διακυβερνητικού οργανισμού.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά την κατάθεση από τη γερμανική κυβέρνηση στον OPCW των στοιχείων της υπόθεσης Ναβάλνι.

Το Βερολίνο αρνήθηκε να παραδώσει τα υλικά αυτά στη Ρωσία, παρά το σχετικό αίτημα της Μόσχας, που ξεκίνησε έρευνα αμέσως μετά την εισαγωγή του Ρώσου αντιπολιτευόμενου σε νοσοκομείο του Ομσκ.

Αφού συνήλθε από το κώμα και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, ο Ναβάλνι κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν πως βρίσκεται πίσω από τη φερόμενη δηλητηρίασή του.

Το Κρεμλίνο αποκάλεσε τη δήλωσή του «εξαιρετικά προσβλητική και απαράδεκτη».

Tags:
Νοβιτσόκ, Οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων, Αλεξέι Ναβάλνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK