03:55 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (181)
0 0 0
Βρείτε μας

Αντίθετες στην τουρκική διαμεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τάχθηκαν, με ανακοίνωσή τους, οι Αρχές της περιοχές.

«Όχι» στην τουρκική διαμεσολάβηση στις διαπραγματεύσεις είπαν οι Αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με την ανάφλεξη στην περιοχή ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και στην Αρμενία να συνεχίζεται. 

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, νωρίτερα, είπε ότι η Τουρκία πρέπει να είναι παρούσα στις διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σε σχετική ανακοίνωση των Αρχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τονίζεται ότι:

«Για άλλη μια φορά, δηλώνουμε ακράδαντα την πρωταρχική θέση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (σ.σ. το αρμενικό όνομα για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ) σχετικά με το απαράδεκτο της συμμετοχής της Τουρκίας σε οποιαδήποτε μορφή στις προσπάθειες διεθνούς διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης Αζερμπαϊτζάν-Καραμπάχ».

Ακόμα, επισημαίνεται:

«Οι εγκληματικές ενέργειες της Τουρκίας, η οποία διοικεί και ελέγχει την ένοπλη επιθετικότητα κατά της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, προμηθεύει όπλα στο Αζερμπαϊτζάν για τη διεξαγωγή πολέμου και στρατολογεί τρομοκρατικές οργανώσεις από τη Μέση Ανατολή για συμμετοχή στις εχθροπραξίες, καθιστά αδύνατη την περαιτέρω ένταξή της στην Ομάδα του Μινσκ υπό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)».

Το χρονικό της κλιμάκωσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή (27/09), ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, συγκεκριμένα, στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην κλιμάκωση, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη επιδείνωση της κατάστασης και θα κάνει τη σύγκρουση να επεκταθεί.

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε αυτό που χαρακτηρίζει ως «αντεπίθεση», ενώ οι Αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν το Μπακού για πυροβολισμούς εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μόνο στρατιωτικό νόμο και αυτόν μερικώς.

Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε έναν διάλογο, που διευκολύνεται από τον ΟΑΣΕ χωρίς προϋποθέσεις.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (181)
Tags:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πόλεμος, διαπραγματεύσεις, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK