04:50 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Στην Τουρκία οι S-400 (138)
0 02
Βρείτε μας

«Το θέμα των S-400 συνεχίζει να επιβαρύνει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ανοιχτό αφήνει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία για την ενδεχόμενη ενεργοποίηση των S-400.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζει να επιβαρύνει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι οι κυρώσεις βάσει του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) παραμένουν στο τραπέζι.

«Συνεχίζουμε να διαφωνούμε πολύ έντονα με την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για να θέσει τους S-400 σε λειτουργία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Και σημείωσε ότι η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ως απάντηση στην αγορά των S-400, σηματοδότησε την σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυτό το θέμα.

«Εξακολουθούμε να τονίζουμε στα ανώτατα δυνατά επίπεδα ότι η αγορά των S-400 παραμένει μεγάλο εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για πιθανές κυρώσεις λόγω του νόμου CAATSA. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του αντιλαμβάνονται τη θέση μας» σχολίασε.

Η Άγκυρα, πάντως, έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να ενεργοποιήσει τα πυραυλικά συστήματα, που παραδόθηκαν από τη Ρωσία το καλοκαίρι του 2019, παρά τις απειλές κυρώσεων των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο Sputnik τον περασμένο Ιούλιο, ο επικεφαλής του 4ου Ευρωπαϊκού τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Yuri Pilipson είχε δηλώσει ότι η Μόσχα πιστεύει ότι δεν εμποδίζει τίποτα την Τουρκία από το να αποκτήσει μία επιπλέον παρτίδα των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

«Όσον αφορά τη δυνατότητα της Τουρκίας να αγοράσει μία επιπλέον παρτίδα αντιαεροπορικών όπλων S-400, δεν βλέπουμε σοβαρά εμπόδια στην επιπλέον ανάπτυξη της θετικής εμπειρίας στην αμυντική συνεργασία υψηλής τεχνολογίας με την τουρκική πλευρά» είπε ο Yuri Pilipson στο Sputnik.

Το χρονικό της πώλησης των S-400 στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία δανείου για την παράδοση συστημάτων S-400 τον Δεκέμβριο του 2017, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία άρχισε το 2019.

Η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία έχει επικριθεί έντονα από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την ασφάλεια και την ασυμβατότητα των S-400 με τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ως απάντηση στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα S-400 έχει λειτουργικό εύρος 400 χιλιομέτρων, πλήττοντας στόχους σε εύρος 150 χιλιομέτρων.

Αρκετές χώρες, όπως η Κίνα, η Τουρκία, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία έχουν ήδη αγοράσει συστοιχίες S-400 ή έχουν υπογράψει σύμβαση για μελλοντική παράδοση.

Θέμα:
Στην Τουρκία οι S-400 (138)
Tags:
Τουρκία, S-400, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Υπουργείο Εξωτερικών, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK