01:07 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αλεξέι Ναβάλνι (123)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Αλεξέι Ναβάλνι νοσηλεύτηκε στις 20 Αυγούστου σε ρωσικό νοσοκομείο και αρχικά σε κλινική στη Γερμανία, ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι τα δείγματά του περιείχαν ίχνη νευροτοξικού παράγοντα της «οικογένειας» Νοβιτσόκ. Τα τεστ στη Ρωσία δεν έδειξαν ίχνη δηλητηρίασης.

Να μην αποτελέσει το περιστατικό με τον Ναβάλνι λόγο για την αναστολή του διαλόγου με τη Ρωσία, καθώς παραμένουν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα που απαιτούν τη συνεργασία, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

«Παρά το αποτέλεσμα των (σ.σ αμερικανικών προεδρικών) εκλογών, πρέπει να συμφωνήσουμε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα απομακρυνθούν σταδιακά από τον ρόλο του παγκόσμιου αστυνόμου. Οι ΗΠΑ είναι ο πιο στενός μας σύμμαχος εκτός ΕΕ. Αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στον ρόλο μας, πρέπει να ενδυναμώσουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ. Χρειάζεται ακόμα κοινή προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία, πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να είναι διπλή προσέγγιση» δήλωσε μιλώντας στο φόρουμ της Μπρατισλάβα GLOBSEC 2020, στη Σλοβακία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το περιστατικό με τον Ναβάλνι έδειξε ότι η Ευρώπη πρέπει «να μιλάει μία καθαρή γλώσσα». 

«Αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε τη Ρωσία» συνέχισε. «(σ.σ Η Ρωσία) είναι γείτονάς μας, τη χρειαζόμαστε για την επίλυση της διαμάχης στη Συρία, τη Λιβύη και την Ουκρανία. Πρέπει να μπορούμε να παίζουμε σκληρά, αλλά την ίδια ώρα, πρέπει να μην αφήνουμε να σταματάει ο διάλογος. Γι’ αυτό, εντός του ΝΑΤΟ, έχουμε ξανά και ξανά υποστηρίξει ένα συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι αισθάνθηκε αδιαθεσία σε εσωτερική πτήση στη Ρωσίας, στις 20 Αυγούστου. Αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ στη Σιβηρία, όπου το αεροπλάνο πραγματοποίησε έκτακτη προσγείωση. Δύο ημέρες αργότερα, μόλις οι γιατροί των σταθεροποίησαν, ήταν σε θέση για αερομεταφορά εκτός Ρωσίας, με τον 44χρονο να μεταφέρεται για περαιτέρω νοσηλεία στη Γερμανία. 

Στις 2 Σεπτεμβρίου η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι τα δείγματα του Ναβάλνι περιείχαν ίχνη νευροτοξικού παράγοντα της «οικογένειας» Νοβιτσόκ. Τα τεστ στη Ρωσία δεν έδειξαν ίχνη δηλητηρίασης.

Η Ρωσία ζήτησε από τη Γερμανία αποδείξεις και να διαθέσει στους Ρώσους ερευνητές στοιχεία της υπόθεσης. Με αίτημα της Μόσχας, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων έστειλε τεχνική αποστολή για να βοηθήσει στη ρωσική έρευνα, που νωρίτερα βρήκε ίχνη τοξίνης που δεν έχει ακόμα καταγραφεί στον ΟΑΧΟ ως απαγορευμένη.

Θέμα:
Αλεξέι Ναβάλνι (123)
Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Γερμανία, Χάικο Μάας, Αλεξέι Ναβάλνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK