11:37 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (167)
0 30
Βρείτε μας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νικόλ Πασινιάν και τον Ιλχάμ Αλίγεφ είχε, την Πέμπτη (08/10), ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν προσκλήθηκαν, την Παρασκευή (09/10), στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας, έκανε έκκληση, την Πέμπτη (08/10), για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν προσκλήθηκαν στη Μόσχα, την Παρασκευή (09/10), για διαβουλεύσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου επισημαίνεται το εξής:

«Ύστερα από μια σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, και τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ για ανθρωπιστικούς λόγους προκειμένου για να ανταλλάξουν κρατούμενους και τα πτώματα των νεκρών και κρατουμένων».

Μάλιστα, ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε τους εμπλεκόμενους στη διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες στην περιοχή και να ανταλλάξουν τόσο κρατούμενους όσο και σορούς θυμάτων.

Το χρονικό της κλιμάκωσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή (27/09), ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, συγκεκριμένα, στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην κλιμάκωση, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη επιδείνωση της κατάστασης και θα κάνει τη σύγκρουση να επεκταθεί.

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε αυτό που χαρακτηρίζει ως «αντεπίθεση», ενώ οι Αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν το Μπακού για πυροβολισμούς εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μόνο στρατιωτικό νόμο και αυτόν μερικώς.

Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε έναν διάλογο, που διευκολύνεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χωρίς προϋποθέσεις.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (167)
Tags:
τηλεφωνική επικοινωνία, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Ιλχάμ Αλίεφ, Νικόλ Πασινιάν, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK