05:47 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (163)
0 0 0
Βρείτε μας

Στόχος επιθέσεων έγινε, τις πρώτες πρωινές της Παρασκευής (09/10), η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, και έτσι ήχησαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Αρκετές εκρήξεις συγκλόνισαν, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (09/10), το Στεπανακέρτ που θεωρείται ως η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Συγκεκριμένα, ανταποκριτής του Sputnik ανέφερε πως ήχησαν και οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στην πόλη, χωρίς να έχει διευκρινιστεί -μέχρι στιγμής- ποιοι στόχοι έχουν πληγεί.

Πάντως, επισημαίνεται πως ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός, την Πέμπτη (09/10), ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, όσο και με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίγεφ.

Μάλιστα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν προσκλήθηκαν στη Μόσχα, την Παρασκευή (09/10), για διαβουλεύσεις σχετικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως έκανε γνωστό το Κρεμλίνο με ανακοίνωσή του.

Το χρονικό της κλιμάκωσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή (27/09), ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, συγκεκριμένα, στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην κλιμάκωση, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη επιδείνωση της κατάστασης και θα κάνει τη σύγκρουση να επεκταθεί.

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε αυτό που χαρακτηρίζει ως «αντεπίθεση», ενώ οι Αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν το Μπακού για πυροβολισμούς εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μόνο στρατιωτικό νόμο και αυτόν μερικώς.

Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε έναν διάλογο, που διευκολύνεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χωρίς προϋποθέσεις.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (163)
Tags:
Στεπανακέρτ, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σειρήνες, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, εκρήξεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK