06:33 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (168)
0 0 0
Βρείτε μας

Εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κλήθηκαν στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων και νεκρών που σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες.

Μετά από 10 ώρες διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από τις 10 Οκτωβρίου καθώς και την ανταλλαγή κρατουμένων και νεκρών.

«Ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός, από τις 12:00 [11:00 ώρα Ελλάδας] στις 10 Οκτωβρίου του 2020, για ανθρωπιστικούς λόγους με σκοπό την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και άλλων κρατουμένων καθώς και νεκρών σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού» ανέφερε η δήλωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, Μπακού και Ερεβάν συμφώνησαν να ξεκινήσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» σχετικά με τη σύγκρουση στο Καραμπάχ.

«Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Δημοκρατία της Αρμενίας, με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων του ΟΑΣΕ και την Ομάδα του Μινσκ βάσει των αρχών του διακανονισμού, ξεκινούν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Στη δήλωση Λαβρόφ τονίζεται ότι οι λεπτομέρειες της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα συμφωνηθούν χωριστά. Επιπλέον, η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν αμετάβλητη τη μορφή των συνομιλιών για το Καραμπάχ.

Οι τριμερείς συνομιλίες διήρκεσαν πάνω από 10 ώρες, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ να διαπραγματεύεται την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με ομολόγους του από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Σημειώνεται ότι οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμενίους στην περιοχή του Καραμπάχ είχαν ξεσπάσει από τις 27 Σεπτεμβρίου και συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (168)
Tags:
Σεργκέι Λαβρόφ, ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύσεις, εκεχειρία, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK