20:31 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 62
Βρείτε μας

Το Sputnik καταγράφει την ιστορία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) της Κύπρου. Ποια είναι η πορεία του και ποιες οι σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.

Ήταν αρχές του 2000 όταν μια παρέα φίλων με μέσο όρο ηλικίας τα 22 έτη δημιούργησαν τη «Χρυσή Αυγή Κύπρου» ως οργάνωση-παρακλάδι του κόμματος στην Ελλάδα, με πρωτεργάτες τους δύο σημερινούς βουλευτές του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου και Λίνο Παπαγιάννη. Κάποιοι απ' αυτούς ήταν φοιτητές στην Αθήνα, ενώ άλλοι δούλευαν στην Κύπρο. Εκμεταλλευόμενοι το κενό του εθνικιστικού χώρου, συσπειρώθηκαν στην Κύπρο και ενεργοποιήθηκαν στις διαδηλώσεις για το σχέδιο Ανάν και στις εθνικές επετείους.

Κι ενώ η εγγραφή της οργάνωσης ως κόμμα στις αρμόδιες υπηρεσίες απέτυχε, τα μέλη σε συζητήσεις τους κατάλαβαν επίσης ότι το όνομα «Χρυσή Αυγή» δεν είχε απήχηση στους Κύπριους.

Τότε πήραν την απόφαση να το μετονομάσουν ώστε να προσπαθήσουν να εκφράσουν τον Έλληνα Κύπριο που ακόμα θυμάται τις τουρκικές πληγές στο νησί.

Το κόμμα ονομάστηκε επίσημα «Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο» το 2009.

«Το ΕΛΑΜ πρόκειται για το ίδιο κόμμα με τη Χρυσή Αυγή απλά με άλλο όνομα. Πρόκειται για θυγατρική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Εμφανίστηκε μετά την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με το ιδεολόγημά τους, η Κύπρος δεν υπάρχει και είναι "νότια Ελλάδα". Όταν ξεκίνησε όμως η δίκη της Χρυσής Αυγής, προσπάθησαν να είναι πιο προσεκτικοί στο τι κάνουν» επισημαίνει στο Sputnik o Νίκος Τριμικλινιώτης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και διευθυντής του Κέντρου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου.

«Καθώς πιστεύουν στην ένωση Ελλάδας-Κύπρου, η "μητέρα-οργάνωση" της μητέρας-πατρίδας είναι η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν κι έτσι μετρούν τις λέξεις τους. Αλλά κάποια πράγματα παραμένουν καταγεγραμμένα» προσθέτει.

Οι σχέσεις ΕΛΑΜ και Χρυσής Αυγής

Από την αρχή της ίδρυσης του ΕΛΑΜ, τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής μεταβαίνουν στην Κύπρο με εμφανίσεις που πύκνωσαν μετά την είσοδο του κόμματος στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Έχουν περάσει περίπου επτά χρόνια από τότε που οι Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός βρέθηκαν στην Κύπρο με σκοπό την αδελφοποίηση Χρυσής Αυγής και ΕΛΑΜ.

«Ήρθαμε για να κάνουμε επίσημα την αδελφοποίηση των δύο εθνικιστικών κινημάτων» δήλωσε στα τέλη του 2012 ο τότε βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, σε επίσκεψή του.

«Σε 3 χρόνια από τώρα που είναι οι βουλευτικές σας εκλογές, το ΕΛΑΜ είναι βέβαιο ότι θα είναι μέσα στη Βουλή» δήλωνε προφητικά ο Γιάννης Λαγός την ίδια περίοδο, δίνοντας τον λόγο στον πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου, χαρακτηρίζοντας τον «σάρκα από τη σάρκα της Χρυσής Αυγής».

«Στα φυλακισμένα αδέρφια μας, στέλνουμε το μήνυμα ότι βρισκόμαστε δίπλα τους, είμαστε εδώ παρόντες και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να πετύχει ο εθνικός αγώνας τον οποίο διεξάγουμε από κοινού σε Ελλάδα και Κύπρο» τόνιζε ο Χρίστος Χρίστου στην πορεία των Ιμίων το 2014, ενώ η ηγεσία της Χ.Α είχε βρεθεί στη φυλακή.

Την προηγούμενη χρονιά είχε αποδώσει τιμητική πλακέτα στον Νίκο Μιχαλολιάκο προσφωνώντας τον «αρχηγό».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε πει: «Το ΕΛΑΜ δεν είναι αδελφό κόμμα, είναι η ίδια η Χρυσή Αυγή της Κύπρου, μην εξαπατάσθε […] Η Χρυσή Αυγή, μέρα με την ημέρα, σε όλα τα ελληνικά κράτη –δυστυχώς αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ελληνικά κράτη– ελπίζουμε κάποια στιγμή θα ενωθούν αυτά τα δύο ελληνικά κράτη…»

«Το ΕΛΑΜ λειτουργούσε όπως η Χρυσή Αυγή»

«Ναζιστικοί χαιρετισμοί, τάγματα εφόδου, κράνη, ασπίδες, ρόπαλα: Το ΕΛΑΜ λειτουργούσε όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα» επισημαίνει ο Νίκος Τριμικλινιώτης.

Και προσθέτει:

«Είναι ξεκάθαρη η ιδεολογική σύνδεση με τη Χρυσή Αυγή αφού αντλούν ιδεολογικά όλα τα στοιχεία σε απόλυτο βαθμό κι αυτό φαίνεται όχι μόνο από τον τρόπο οργάνωσης, αλλά και από τις αναφορές τους και από τον τρόπο δράσης. Υπήρξαν περιστατικά βίας και ενάντια σε νέους και σε μετανάστες. Στην Κύπρο υπάρχει ισχυρός ποινικός κώδικας, πιο ισχυρός από την Ελλάδα απέναντι στον ρατσισμό, αλλά δεν εφαρμόζεται ενώ θα έπρεπε».

«Οι άνθρωποι του ΕΛΑΜ, αντιτάσσονται στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και σε κάθε λύση του Κυπριακού. Εμφανίζονται υπέρμαχοι των Ενόπλων Δυνάμεων και της τάξης, όταν κάποιοι από αυτούς δεν υπηρέτησαν ποτέ στο στρατό. Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ ήταν όχι μόνο υπασπιστής του Μιχαλολιάκου, αλλά και στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Ξεκίνησε υιοθετώντας την παράδοση της ΕΟΚΑ Β' και του Γρίβα» προσθέτει.

Πριν κάποιον καιρό και απαντώντας στην καταγγελία από πολιτικούς αντιπάλους περί «φρουρού του Μιχαλολιάκου», ο Χρίστος Χρίστου το αρνήθηκε.... «αδειάζοντας» επί της ουσίας τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος τον εκθείαζε για την προσφορά του στο εθνικιστικό κίνημα.

«Ο Χρίστος είναι ένα γνήσιο παιδί της Χρυσής Αυγής ήταν και στην προσωπική φρουρά του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου» έχει αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Σε άλλη δήλωσή του, ο κ. Χρίστου τόνισε: «Καλύτερα φρουρός του Μιχαλολιάκου παρά δικηγόρος κάποιων συγκεκριμένων κύκλων της ανώτατης οικονομικής ιεραρχίας της χώρας».

Πριν από την είσοδο του ΕΛΑΜ στη Βουλή, ο Χρίστος Χρίστου διακύρηττε ότι η «Χρυσή Αυγή είναι καθαρή» υπερασπιζόμενος τα μέλη της μετά τη σύλληψή τους το 2013.

Ο ρόλος του Ελευθέριου Συναδινού

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σταθερή παρουσία στο νησί είχαν το 2015 οι τότε ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής με συνεχείς επισκέψεις, καταθέσεις στεφάνων σε ημέρες μνήμης και εθνικές γιορτές Ελλάδας και Κύπρου. Στόχος φαίνεται να ήταν η προετοιμασία της εισόδου του ΕΛΑΜ στο κυπριακό κοινοβούλιο. Τον ρόλο αυτό φέρεται να είχε αναλάβει ειδικότερα ο τότε ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ελευθέριος Συναδινός, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για να μεταφέρει μήνυμα του Νίκου Μιχαλολιάκου και να δώσει δική του ομιλία.

Σύμφωνα με πηγή που τότε βρισκόταν κοντά σε εκείνους τους κύκλους, η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου έπαιξε ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο για την είσοδο του ΕΛΑΜ στη Βουλή καθώς ο αντιστράτηγος ε.α είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Κύπρο και χαίρει εκτίμησης σχεδόν από όλους τους πολιτικούς χώρους, καθότι ήταν διοικητής μοίρας στο νησί και πολέμησε το 1974 στη μάχη του αεροδρομίου της Λευκωσίας.

Όμως η ηχηρή του ανεξαρτητοποίηση το 2018, σύμφωνα με την ίδια πηγή, άφησε τη Χρυσή Αυγή με ένα σημαντικό στέλεχος μείον και το ΕΛΑΜ χωρίς ιδεολογικό καθοδηγητή, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο κι ένα ισχυρό μήνυμα στο κυπριακό εθνικιστικό μόρφωμα για άμεση αλλαγή πορείας.

«Σταδιακά και ειδικά μετά την έναρξη της δίκης πρόσεχαν πολύ περισσότερο τις κινήσεις τους, ώσπου πρόσφατα ήρθαν και οι διακηρύξεις περί διακοπής των σχέσεων με τη Χρυσή Αυγή» αναφέρει ο Νίκος Τριμικλινιώτης.

Η επίσημη εξήγηση για τη διακοπή των σχέσεων του ΕΛΑΜ με τη Χρυσή Αυγή, ήρθε από τον Χρίστο Χρίστου:

«Ο λόγος για τον οποίο έχουμε χαράξει την δική μας πορεία, είναι αυτό που λέγαμε εξ αρχής. Μπορεί να υπάρχουν δεσμοί συνεργασίας, αλλά εμείς έχουμε ακολουθήσει μια διαφορετική στρατηγική και μια διαφορετική τακτική. Εάν υπάρχουν λάθη στη διαχείριση του ζητήματος από το εν λόγω κίνημα, είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστούν οι ίδιοι. Επομένως, από τη στιγμή που είναι και εκτός κοινοβουλίου, έχουμε διακόψει πλέον κάθε είδους συνεργασία κι αυτό είναι επίσημο».

Η χρηματοδότηση

Το ΕΛΑΜ ξεκίνησε με γραφείο στην επαρχία Λευκωσίας και σήμερα αριθμεί πάνω από 3.000 εγγεγραμμένα μέλη σε παγκύπριο επίπεδο, πάνω από 8 τοπικές- επαρχιακές οργανώσεις με γραφεία, αλλά πολλούς περισσότερους -κατά τόπους- πυρήνες.

Το θέμα για χρηματοδότηση του ΕΛΑΜ από τη Χρυσή Αυγή είχε θέσει το 2013 ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, επικαλούμενος δημόσια παραδοχή από τους Κασιδιάρη και Ματθαιόπουλο σε βίντεο που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο.

«Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, οι χρυσαυγίτες βουλευτές Κασιδιάρη και Ματθαιόπουλο, παραδέχονται δημόσια ότι όχι μόνο η Χρυσή Αυγή αποτελεί την μητρική οργάνωση του ΕΛΑΜ στην Κύπρο, αλλά και ότι χρησιμοποιούν μέρος της κρατικής χορηγίας του Ελληνικού Δημοσίου για να χρηματοδοτούν το ΕΛΑΜ, πληρώνοντας τα ενοίκια για δύο με τρία οικήματα που διατηρεί στην Κύπρο» είχε αναφέρει ο κ. Λουκαΐδης.

Ωστόσο κύκλοι προσκείμενοι στο ΕΛΑΜ διακήρυτταν λίγο πριν την είσοδό του κόμματος στη Βουλή, ότι χρηματοδοτήθηκαν από ιδίους πόρους, εισφορές μελών και υποψήφιων βουλευτών. Έσοδα υποστήριξαν ότι έχουν και μέσω του κομματικού τους εντύπου που λέγεται «Οι Έλληνες του Νότου».

«Να ανοίξει έρευνα για το ΕΛΑΜ. Ποιος τους χρηματοδοτούσε; Ποια η σύνδεση με την εγκληματική οργάνωση της Ελλάδας; Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ έχει στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να διερευνηθεί η σχέση με τη Χρυσή Αυγή» ζητάει ο Νίκος Τριμικλινιώτης.

ΕΛΑΜ: Η παράταξή μας έχει διακόψει κάθε είδους συνεργασία και επαφή με τη Χρυσή Αυγή

Μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, το ΕΛΑΜ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι το κόμμα «έχει διακόψει κάθε είδους συνεργασία και επαφή με τη Χρυσή Αυγή».

«Επειδή κάποιοι στην Κύπρο έσπευσαν αμέσως να εκμεταλλευτούν την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ξεκαθαρίζουμε μια για πάντα ότι: η Παράταξή μας, όπως δήλωσε επανειλημμένα δημόσια και ο Πρόεδρος μας, εδώ και καιρό έχει διακόψει κάθε είδους συνεργασία και επαφή με τον Λαϊκό Σύνδεσμο Χρυσή Αυγή. Για όσους κακόπιστα και με εμπάθεια προσπαθούν να παρουσιάσουν κάτι άλλο για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη, επαναλαμβάνουμε αυτό που είναι ευρέως γνωστό και αντιληπτό ότι: άλλο το Ε.ΛΑ.Μ. και άλλο η Χρυσή Αυγή. Άλλωστε, ο κάθε πολιτικός χώρος κρίνεται με βάση το έργο που επιτελεί και την προσφορά του προς την κοινωνία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Και προστίθεται:

«Η δράση του ΕΛΑΜ όλα αυτά τα χρόνια απέδειξε τι είναι η Παράταξή μας και τι πρεσβεύει. Παρά τη λασπολογία που δέχθηκε κατά καιρούς, δε σταμάτησε να εργάζεται νυχθημερόν για τα προβλήματα των πολιτών και της πατρίδας μας, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε πως αυτή την κρίσιμη ώρα για την Κύπρο, με τους τουρκικούς σχεδιασμούς για την διάνοιξη μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου να βρίσκονται σε εξέλιξη, ορισμένα κόμματα προσπαθούν να σπείρουν για ακόμα μια φορά την διχόνοια ανάμεσα στον κυπριακό ελληνισμό. Είμαστε σίγουροι πως ο κ. Ερντογάν δεν θα μπορούσε να είχε καλύτερους συμμάχους».

Από την πλευρά του ο Νίκος Τριμικλινιώτης τονίζει:

«Στην περίπτωση της Ελλάδας είχαμε συγκεκριμένες καταγγελίες που οδήγησαν σε έρευνα και καταδίκη της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση. Αφού η Χρυσή Αυγή κρίθηκε από το δικαστήριο μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας ως εγκληματική οργάνωση, το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό και κατά πόσον, η οργάνωση της Κύπρου -που είναι ένα και το αυτό με τη Χρυσή Αυγή απλώς με άλλο όνομα- θα κηρυχθεί κι αυτή παράνομη. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το νομικό σύστημα της Κύπρου. Όμως μετά την ιστορική απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε διαφορετικά».

Tags:
ΕΛΑΜ, Κύπρος, Δίκη της Χρυσής Αυγής, δίκη, Χρυσή Αυγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK