17:52 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 40
Βρείτε μας

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Αστραβέτς είναι ένα κοινό εγχείρημα της Λευκορωσίας με την κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom της Ρωσίας.

Ο πρώτος από τους δύο αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Λευκορωσίας πέτυχε την πρώτη αλυσιδωτή αντίδραση.

Οι γειτονικές της Λευκορωσίας χώρες της Βαλτικής είχαν ζητήσει την αναστολή εμπορίου ρεύματος όταν θα ξεκινούσε τη λειτουργία του η εγκατάσταση.

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της Αστραβέτς (γνωστός ως BelAes στη Λευκορωσία) είναι ένα κοινό εγχείρημα της Λευκορωσίας με την κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom της Ρωσίας.

Την Κυριακή, όπως δήλωσε ο υπουργός ενέργειας της Λευκορωσίας, ξεκίνησε η πρώτη αλυσιδωτή αντίδραση σε έναν από τους αντιδραστήρες τύπου VVER-1200 και διατηρήθηκε στο ελάχιστο ελεγχόμενο επίπεδο ισχύος.

Ο αντιδραστήρας αναμένεται να υποβληθεί σε πλήθος δοκιμών προτού τεθεί σε πλήρη λειτουργία και ξεκινήσει να προμηθεύει με ρεύμα το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας το επόμενο έτος.

Στο πυρηνικό αυτό πρότζεκτ αντιτίθενται σθεναρά οι τρεις χώρες της Βαλτικής, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία.

Η εγκατάσταση βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Λευκορωσίας, περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λιθουανία - και 50 χλμ. από την πρωτεύουσα Βίλνιους.

Η χώρα αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρεί το πρότζεκτ από καταβολής του μεγάλη απειλή για την ασφάλεια.

Στα τέλη Αυγούστου, η Λιθουανία και οι σύμμαχοί της τής Βαλτικής έφτασαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας το εμπόριο ηλεκτρικού με τη Λευκορωσία θα σταματούσε, με την έναρξη λειτουργίας του σταθμού.

Tags:
Ρωσία, Λευκορωσία, πυρηνικός σταθμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK