08:49 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (172)
0 10
Βρείτε μας

Θερμής αποδοχής έτυχε από την Ε.Ε. η εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, που επετεύχθη, το Σάββατο (10/10), με ρωσική διαμεσολάβηση.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε πως ο οργανισμός καλωσορίζει την εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπορέλ εκ μέρους της Ε.Ε., την Κυριακή (11/10), αναφέρεται το εξής:

«Η Ε.Ε. χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 10 Οκτωβρίου για ανθρωπιστική εκεχειρία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Η Ε.Ε. καλεί τα μέρη να τηρήσουν αυστηρά αυτήν τη συμφωνία και καλεί όλους τους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών μερών, να απέχουν από ενέργειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω απώλειες. Από αυτήν την άποψη, παρατηρούμε με μεγάλη ανησυχία τις αναφορές για συνεχιζόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων εναντίον πολιτικών στόχων, καθώς και αμάχων και καλούμε τις πλευρές να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό της συμφωνίας στο πεδίο».

Ακόμα, ο διπλωμάτης κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να αρχίσουν αμέσως συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις υπό την αιγίδα των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Επίσης, στην ανακοίνωση προστίθεται:

«Η Ε.Ε. συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης με διαπραγμάτευση στη διαμάχη και θα παραμείνει δεσμευμένη στις προσπάθειες για διαρκή ειρήνη στην περιοχή».

Η διαμεσολάβηση της Ρωσίας για την εκεχειρία

Ύστερα από 10 ώρες διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε, το Σάββατο (10/10), ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις 10 Οκτωβρίου καθώς και για ανταλλαγή κρατουμένων και νεκρών.

«Ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός, από τις 12:00 [11:00 ώρα Ελλάδας] της 10ης Οκτωβρίου 2020, για ανθρωπιστικούς λόγους με σκοπό την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και άλλων κρατουμένων, καθώς και νεκρών, σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού» υπογραμμιζόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν να αρχίσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Δημοκρατία της Αρμενίας, με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων του ΟΑΣΕ και την Ομάδα του Μινσκ βάσει των αρχών του διακανονισμού, αρχίζουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ακόμα, τονίζεται ότι οι λεπτομέρειες της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα συμφωνηθούν χωριστά.

Επιπλέον, η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν αμετάβλητη τη μορφή των συνομιλιών για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (172)
Tags:
Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εκεχειρία, Ζοζέπ Μπορέλ, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK