00:33 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Πρόταση ανακωχής, σύμφωνα με δημοσίευμα, έκαναν ιρακινές ομάδες πολιτοφυλακής στις ΗΠΑ αρκεί οι τελευταίες να αποσύρουν στρατεύματά τους από τη χώρα «εντός ενός "αποδεκτού χρονικού πλαισίου"».

Ομάδες πολιτοφυλακών του Ιράκ συμφώνησαν να σταματήσουν προσωρινά τις επιθέσεις κατά της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, αρκεί ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να αποσύρει τα στρατεύματά του από εκεί «σύμφωνα με κοινοβουλευτικό ψήφισμα», όπως ανέφερε το Associated Press (AP), επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους της πολιτοφυλακής.

Χαρακτηριστικά, ο Μοχάμεντ Μοχί, εκπρόσωπος της Καταΐμπ Χεζμπολάχ, δήλωσε:

«Οι πολιτοφυλακές προσέφεραν εκεχειρία και δεν θα στοχεύουν τις ΗΠΑ στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ, υπό τον όρο ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν εντός ενός "αποδεκτού χρονικού πλαισίου"».

Αν, όμως, η Ουάσινγκτον δεν αποσύρει στρατεύματα, «οι αντιπολιτευόμενες ομάδες θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες με όλες τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους» πρόσθεσε ο Μοχί.

Σύμφωνα με το AP, το Συντονιστικό Σώμα της Ιρακινής Αντίστασης, που λέγεται ότι περιλαμβάνει την Καταΐμπ Χεζμπολάχ, την Ασαΐμπ Αχλ Αλ Χακ και τη Χαρακάτ Αλ Νουτζάμπα, ανακοίνωσε, το Σάββατο (10/10), «παύση των δραστηριοτήτων του εναντίον ξένων, ιδίως αμερικανικών δυνάμεων και συμφερόντων στο Ιράκ».

Ακόμα, ο Μοχί επεσήμανε, σύμφωνα με το AP, το εξής:

«Η ανακωχή ήρθε μετά την παρέμβαση και τη διαμεσολάβηση μεγάλων προσωπικοτήτων για να πείσουν αυτές τις φατρίες να σταματήσουν τις επιχειρήσεις βομβαρδισμού μέχρι το τέλος των αμερικανικών εκλογών».

Η διάρκεια της εκεχειρίας δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς δύο άλλοι ανώνυμοι εκπρόσωποι επανέλαβαν τα σχόλια του Μοχί, υπογραμμίζοντας μόνο ότι είναι «ανοιχτή».

Υπενθυμίζεται ότι, στις 29 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουσταφά Αλ Καντίμι, ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεση ορισμένων χωρών, κυρίως των ΗΠΑ, να κλείσουν τις πρεσβείες τους στη Βαγδάτη σε περίπτωση που συνεχιστεί ο βομβαρδισμός των διπλωματικών αποστολών

Tags:
ανακωχή, ΗΠΑ, Ιράκ, Πολιτοφυλακή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK