18:16 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (672)
0 0 0
Βρείτε μας

Το άνοιγμα των Βαρωσίων, ζήτημα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, θα τεθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητηθεί το ζήτημα του ανοίγματος της παραλίας των Βαρωσίων, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν κι άλλα, τρέχοντα, θέματα επικαιρότητας, όπως η κατάσταση στη Λευκορωσία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ. 

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Εσθονίας και της Βουλγαρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σε χθεσινή του συνέντευξη στον «Ελεύθερο Τύπο» επανέλαβε την ανάγκη δράσης με βάση τη διεθνή νομιμότητα.

«H Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει και ότι επιδιώκει ειλικρινά τον διάλογο, δηλαδή εγκαταλείπει τις παράνομες ενέργειές της, εκβιασμούς και απειλές. [...] Η απόφαση για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, κατά κατάφωρη παράβαση των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ, αλλά και οι NAVTEX που εξέδωσαν για ασκήσεις ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση. Τέτοιου είδους προκλήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα σε μία κρίσιμη περίοδο. Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, ωστόσο η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της τουρκικής πλευράς» είπε ο υπουργός.

«Γελοίοι οι ισχυρισμοί για τα Βαρώσια»

Η Άγκυρα απαντώντας στη συνέντευξη Δένδια, προχώρησε σε επίθεση κατά της χώρας μας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, επεσήμανε πως «οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν μετά από αίτημα της Ελλάδας το 2016. Ο ισχυρισμός πως για αυτό ευθύνεται η Τουρκία, έχει στόχο στην παραπλάνηση του κοινού», ενώ, όσον αφορά στα Βαρώσια είπε:

«Οι ισχυρισμοί πως οι άνθρωποι που κολυμπούν στην περιοχή παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απειλούν τη διεθνή ασφάλεια είναι γελοίοι και κάθε άλλο παρά σοβαροί».

Όπως τόνισε «οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν θα έχουν αποτέλεσμα», ενώ επέρριψε στη χώρα μας έλλειψη ειλικρίνειας, καθώς «αφενός, λέει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει μαζί μας, αφετέρου συνεχίζει να εμπλέκεται σε ενέργειες και δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση».

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (672)
Tags:
Νίκος Δένδιας, Κύπρος, Χαμί Ακσόι, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Βαρώσια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK