19:08 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε να συζητηθεί το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Βολές κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτηρίζοντας «λυπηρό και όχι συνετό» βήμα την επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

Χαρακτήρισε, επίσης, βήμα προς τα πίσω στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση ενδεχόμενες νέες έρευνες της Τουρκίας στη «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου.

Σε δήλωσή του για τη νέα NAVTEX της Τουρκίας ανέφερε:

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις  σε αυτή τη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από τη δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα».

Επανέλαβε την ανάγκη όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης το συντομότερο δυνατόν «με διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου». 

Δήλωσε ότι το Βερολίνο είναι πρόθυμο να στηρίξει κάθε σχετική προσπάθεια.

Κληθείς να διευκρινίσει αν στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιλαμβάνεται το θέμα κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Ζάιμπερτ δήλωσε:

 «Αν υπάρξει εξερεύνηση, αυτό θα ήταν κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Και μια τέτοια περαιτέρω εξέλιξη το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εξέτασε στα συμπεράσματά του. Πέρα από αυτό δεν θέλω να κάνω εδώ τώρα εικασίες».

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε να τεθεί το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι αύριο, Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, θα βρεθεί σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Tags:
ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Navtex, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK