03:26 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα, η Κύπρος ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας σε όποιον προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις στη χώρα.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου θα απέχει από τα καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για την υπόθεση με τα «χρυσά διαβατήρια».

Μετά την προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, στο οποίο διακρίνεται και ο ίδιος και αφορά τη διαδικασία απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας μέσω του κυπριακού προγράμματος πολιτογράφησης, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σημειώνει ότι απολογείται που επέτρεψε σε κάποιους, «έστω και μέσα απ' τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας», να πλήξουν το πρόσωπό του και κατ' επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό -και όχι μόνο- και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει» δηλώνει.

Ο κ. Συλλούρης ζητά από τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και θέτει τον εαυτό του στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί, σχετικά με τις έρευνες.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα, ενώ και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης ο οποίος επίσης διακρίνεται στο βίντεο υπέβαλε την παραίτησή του.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στο ρεπορτάζ διάρκειας 57 λεπτών, εμφανίζονται ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης και άλλοι δύο εργαζόμενοι στον Όμιλο Giovani, καθώς και ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης, να συνομιλούν εν αγνοία τους με «εκπροσώπους επενδυτών», οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι δημοσιογράφοι που τους παγίδευσαν με κρυφές κάμερες.

«Οι υπό κάλυψη δημοσιογράφοι μας πήγαν στην Κύπρο για να εκπροσωπήσουν έναν φανταστικό πελάτη ο οποίος έφυγε από την Κίνα και ο οποίος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση για υπόθεση δωροδοκίας και ξεπλύματος χρήματος» αναφέρει το ρεπορτάζ του Al Jazeera.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, το συμβάν εκτυλίχθηκε στο σπίτι του Τζιοβάνη στην επαρχία Αμμοχώστου, στο οποίο προσκλήθηκε και συμμετείχε και ο πρόεδρος της Βουλής, σε γεύμα γνωριμίας με τους «μεσολαβητές» του επενδυτή. 

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να εγκαταλείψει το πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας σε όποιον προχωρά σε επενδύσεις στη χώρα από 1η Νοεμβρίου.

Tags:
επενδυτές, υπηκοότητα, διαβατήριο, Βουλή, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK