15:04 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, βρέθηκε σήμερα στην Κύπρο και τόνισε πως η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον απευθείας διάλογο.

Σε δηλώσεις προχώρησε μετά τις συνομιλίες, που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διεξαχθούν με επιτυχία μόνο σε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον και τόνισε πως η τουρκική πλευρά «πρέπει επιτέλους να συμβάλει σε αυτό».

Ακόμη, χαιρέτισε την κατ’ αρχήν προθυμία της κυπριακής κυβέρνησης για συνέχιση των προσπαθειών διεξαγωγής διαλόγου.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Γερμανία και η ΕΕ στέκονται αλληλέγγυες στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας.

«Η Γερμανία συνεχίζει να είναι πρόθυμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια αναζήτησης λύσεων και κυρίως στο πλαίσιο της Προεδρίας (της ΕΕ), που έχουμε αναλάβει αυτό το εξάμηνο» σημείωσε.

Ο ίδιος δήλωσε πως οι τελευταίες κινήσεις του Oruc Reis στις θαλάσσιες περιοχές του Καστελλόριζου είναι το αντίθετο ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε.

«Σε περίπτωση που θα προβεί το σκάφος αυτό σε νέες έρευνες για φυσικό αέριο στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές αυτό θα αποτελεί πραγματικά σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκ μέρους της Γερμανίας και στις περαιτέρω εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων» τόνισε.

Τόνισε δε πως το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων ήταν εντελώς περιττό και προκλητικό βήμα που έρχεται σε αντίφαση με τις τρέχουσες προσπάθειες για εκτόνωση.

Χριστοδουλίδης: Η επιβολή κυρώσεων δεν είναι αυτοσκοπός

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως οι πολίτες της Κύπρου προσβλέπουν στην αποτελεσματική αντίδραση της ΕΕ.

«Η επιβολή κυρώσεων δεν είναι αυτοσκοπός. Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι να υιοθετηθούν κυρώσεις. Είναι πώς αντιμετωπίζονται παράνομες ενέργειες τις οποίες κανείς στην ΕΕ δεν αμφισβητεί σε καμία απολύτως περίπτωση» επεσήμανε.

Ο ίδιος δήλωσε πως η παρουσία του κ. Μάας επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Γερμανίας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την προσπάθεια του Βερολίνου την οποία, όπως είπε, χαιρετίζει η Κύπρος.

Tags:
Ελλάδα, Τουρκία, ΕΕ, Κύπρος, Γερμανία, Λευκωσία, Χάικο Μάας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK