03:25 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η Ουάσινγκτον συμφωνεί επί της αρχής με τη Ρωσία για την επέκταση της νέας συνθήκης START για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων, σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό επιτετραμένο για τον έλεγχο των όπλων.

Κατ'αρχήν συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την επέκταση της νέας συνθήκης START σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. 

Ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμένος για τον έλεγχο των όπλων, Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να επεκτείνουν τη νέα συνθήκη START με τη Ρωσία με αντάλλαγμα το πάγωμα των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών για μια χρονική περίοδο.

«Θέλουμε να επεκτείνουμε τη νέα συνθήκη START για μια χρονική περίοδο με την προϋπόθεση ότι εκείνοι (η ρωσική πλευρά) σε αντάλλαγμα θα συμφωνήσουν στον περιορισμό ή στο πάγωμα του πυρηνικού τους οπλοστασίου. Eίμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το ίδιο» δήλωσε ο Μπίλινγκσλι.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Μπίλινγκσλι, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, ανέφερε ότι η Μόσχα δεν θα δεχθεί συμφωνία για τη νέα START που θα συμπέσει με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Η νέα συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων (START) λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2021, εάν δεν επεκταθεί. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προτείνει την άνευ περιορισμών επέκτασή της για πέντε χρόνια.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Μπίλινγκσλι, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant» ότι η Μόσχα επρόκειτο να προτείνει στη Μόσχα επέκταση της συνθήκης START για λιγότερα από πέντε χρόνια.

Η νέα συνθήκη START υπεγράφη στην Πράγα τον Απρίλιο του 2010 και προέβλεπε τη μείωση στο μισό των εκτοξευτών στρατηγικών πυραύλων από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος ελέγχων για την επιβεβαίωση της διαδικασίας. Όμως, σε αντίθεση με την πρώτη START, που είχε λήξει το 2019, με τη νέα START δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των πυρηνικών όπλων που μπορεί να διαθέτει κάθε δύναμη.

Tags:
συμφωνία START, new START, Ρωσία, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK