19:54 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ομάδας της Λίμας -που περιλαμβάνει 13 χώρες της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής- είχαν στηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό όταν αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος, τον Ιανουάριο του 2019.

Η Ομάδα της Λίμας -που περιλαμβάνει πάνω από 12 χώρες της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής- κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Αυτή η διακήρυξη της Ομάδας της Λίμας είναι ένα επιπλέον μήνυμα πειθούς στη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη παύσης της εκλογικής απάτης που διενεργείται από το καθεστώς της Βενεζουέλας» αναφέρεται σχετικώς στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών που δημοσιεύτηκε από τον Κολομβιανό ΥΠΕΞ, σήμερα, Τετάρτη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας της Λίμας εξέφρασαν την ισχυρή αντίθεσή τους στη διενέργεια κοινοβουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα χωρίς «δημοκρατικές εγγυήσεις» και τόνισαν πως θα ήταν εφικτό για τη δημοκρατία να αποκατασταθεί πλήρως στη χώρα «μόνο έπειτα από ελεύθερες και διεθνώς εγγυημένες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές».

Οι ΥΠΕΞ κάλεσαν, επίσης, για την εμπλοκή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην αντιμετώπιση των φερόμενων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν αναφερθεί από ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου των Ηνωμένων Εθνών στη Βενεζουέλα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ομάδα της Λίμας καλεί για νέες προεδρικές εκλογές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, καταγγέλλει πως ο στόχος τους είναι να τον ανατρέψουν κατ' εντολή των ΗΠΑ.

Η Ομάδα της Λίμας δημιουργήθηκε το 2017 με διακηρυγμένο στόχο να διευθετήσει την πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα. Περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδά, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Χιλή, Γουϊάνα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Παναμά, Παραγουάη και Αγία Λουκία.

Τα περισσότερα κράτη μέλη είχαν στηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό όταν αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος, τον Ιανουάριο του 2019.

Εκ των χωρών που επίσης στήριξαν τον Γκουαϊδό ήταν και οι ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία ήταν μεταξύ όσων εξακολούθησαν να θεωρούν τον Μαδούρο ως τον νόμιμο Πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Tags:
Νικολάς Μαδούρο, εκλογές, Βενεζουέλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK