18:34 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Την παραίτησή του από την Προεδρία του Κιργιστάν ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Σορονμπάι Τζεμπένκοφ.

Ύστερα από ημέρες κλιμακούμενης έντασης στη χώρα, ο Πρόεδρος του Κιργιστάν, Σορονμπάι Τζεμπένκοφ, ανακοίνωσε την παραίτησή του, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε το προεδρικό γραφείο. 

«Δεν θα αγκιστρωθώ στην εξουσία. Δεν θέλω να μείνω στην ιστορία του Κιργιστάν ως ο Πρόεδρος που προκάλεσε αιματοχυσία και άνοιξε πυρ κατά των πολιτών του. Άρα, αποφάσισα να αποσυρθώ» ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του. 

Παράλληλα, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να παρακινήσουν τους υποστηρικτές τους σε παύση των διαδηλώσεων. 

Από τις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές του Οκτωβρίου, και συγκεκριμένα στις 4 του μηνός, στο Κιργιστάν επικρατούσε «πολεμικό» κλίμα.

Τη νύχτα των εκλογών, στις οποίες το βασικό αντιπολιτευτικό κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό για την είσοδο στο Κοινοβούλιο, διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή αλλά και κυβερνητικά κτίρια.

Εν μέσω συγκρούσεων, η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Πρόεδρος της χώρας είχε προαναγγείλει την παραίτησή του από την Προεδρία, καθώς προ ημερών και μετά την έγκριση της νέας σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου ο νέος πρωθυπουργός, Σαντίρ Τζαπάροφ, είχε αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος είπε πως μετά την έγκριση του νέου υπουργικού συμβουλίου και την ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών, θα παραιτηθεί σε διάστημα δύο ή τριών ημερών».
Tags:
διαδηλώσεις, πρόεδρος, παραίτηση, Κιργιστάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK