00:28 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Αλεξέι Ναβάλνι (123)
0 0 0
Βρείτε μας

Ευρωπαϊκές κυρώσεις ανακοινώθηκαν κατά Ρώσων αξιωματούχων σχετικά με την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Το «φως» της δημοσιότητας βλέπει η λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία σχετικά με την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποφασίστηκαν κυρώσεις κατά αρκετών υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων καθώς και ενός ερευνητικού κέντρου.  

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του προεδρικού γραφείου της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριλένκο, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Αλεκάντερ Μπορτνίκοβ, και δύο υφυπουργοί Άμυνας, οι Πάβελ Πόποφ και Αλεξέι Κριβορούτσκο, είναι μεταξύ των όσων έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα.

Πλην αυτών, οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του αρχηγού της προεδρικής διεύθυνσης εσωτερικής πολιτικής, Αντρέι Γιάριν, του πληρεξούσιου εκπροσώπου του Ρώσου Προέδρου, Σεργκέι Μενιάλο, και του Κρατικού Ινστιτούτου Επιστημονικής Έρευνας για την Οργανική Χημεία και Τεχνολογία (GosNIIOKhT).

Η ΕΕ ισχυρίστηκε ότι το ερευνητικό κέντρο ήταν υπεύθυνο για τη δημιουργία του νευροτοξικού παράγοντα, που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για τη «δηλητηρίαση» του Ναβάλνι, και πρόσθεσε ότι ο GosNIIOKhT απέτυχε στο να να καταστρέψει τα αποθέματα χημικών όπλων που «κληρονόμησε» η Ρωσία από τη Σοβιετική Ένωση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι κυρώσεις τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 15η Οκτωβρίου.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ξεκαθαρίσει πως η Μόσχα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε κύρωση.

Ο Ναβάλνι είχε αισθανθεί ιδιαίτερη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια πτήσης του τον περασμένο Αύγουστο και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της πόλης Ομσκ, πριν τελικώς μεταφερθεί σε γερμανική κλινική. 

Η εν λόγω κλινική ισχυρίζεται πως ο Ναβάλνι έπεσε θύμα «δηλητηρίασης» από τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ και «δείχνει» Ρωσία, κάτι που η ρωσική πλευρά έχει αρνηθεί επανειλημμένως τονίζοντας πως το νοσοκομείο στο Ομσκ δεν είχε εντοπίσει τίποτα που να δείχνει δηλητηρίαση.

Η υπόθεση έχει επιδεινώσει αισθητά τις σχέσεις Μόσχας - Βρυξελλών, με τον Λαβρόφ να καταγγέλλει πως η Ε.Ε. ακολουθεί τακτικές ΗΠΑ όσον αφορά στην επιβολή ή απειλή επιβολής κυρώσεων. 

 

 

Θέμα:
Αλεξέι Ναβάλνι (123)
Tags:
Σεργκέι Λαβρόφ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK