14:47 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (157)
0 50
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, παραχώρησε συνέντευξη στο Sputnik για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, σε συνέντευξή του στο Sputnik, αναφέρει ότι κόκκινη γραμμή αποτελεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ καθώς και ότι η επίλυση της διαμάχης πρέπει να είναι οριστική και λειτουργική για όλους. 

«Υπάρχει (σ.σ. κόκκινη) γραμμή και αυτή η γραμμή είναι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Αρμενία ήταν πάντα έτοιμη για έναν τέτοιο συμβιβασμό. Και η πιο γνωστή πρωτοβουλία ήταν η πρωτοβουλία του Καζάν όταν η Αρμενία ήταν έτοιμη για συγκεκριμένο συμβιβασμό. Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να υπογράψει αυτές τις συμφωνίες καθώς δεν ήθελε και δεν θέλει να δεχτεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι για εμάς κόκκινη γραμμή που δεν μπορούμε να υπερβούμε» δήλωσε ο Πασινιάν σε παράλληλη συνέντευξη μεταξύ των ηγετών Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί από την Τουρκία εξτρεμιστές στον βόρειο Καύκασο για να αποσπάσουν την προσοχή της Ρωσίας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Για τον ρόλο της Τουρκίας

Ομάδα ένοπλων μαχητών βρέθηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας στην περιοχή Οκτιάμπρσκι στο Γκρόζνι τη Ρωσίας. Τέσσερις μαχητές που άνοιξαν πυρ κατά των δυνάμεων ασφαλείας εξοντώθηκαν και τρεις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους. Η ρωσική αντιτρομοκρατική τότε αποφάσισε να διεξάγει επιχειρήσεις.

«Το ερώτημα είναι αν αυτό ήταν ατύχημα ή σχεδιασμένη ενέργεια με στόχο την αποσταθεροποίηση του βόρειου Καυκάσου προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της Ρωσίας από τα γεγονότα που σημειώνονται στον νότιο Καύκασο, στη ζώνη των μαχών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Είναι μία σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να αξιολογηθεί από τη Ρωσία» ανέφερε ο Πασινιάν. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν χρησιμοποιεί μόνο τον δικό της στρατό στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, και ειδικές δυνάμεις του πακιστανικού στρατού.

«Τούρκοι στρατιώτες εμπλέκονται όχι μόνο στην ηγεσία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και απευθείας, με τις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού (σ.σ. στο πεδίο). Με βάση κάποιες πληροφορίες, ειδικές δυνάμεις του πακιστανικού στρατού επίσης εμπλέκονται στις εχθροπραξίες».

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (157)
Tags:
Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Νικόλ Πασινιάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK