03:29 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (172)
0 01
Βρείτε μας

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικολ Πασινιάν, μίλησαν με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Ειδησεογραφικού Πρακτορείου Rossiya Segodnya, Ντμίτρι Κισέλεφ.

Συνέντευξη στο Sputnik έδωσε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ. Την ίδια ώρα συνέντευξη έδωσε και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικολ Πασινιάν.

Η εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν δεν πρέπει να παραβιαστεί, οπότε το Μπακού δεν θα δεχτεί ποτέ την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν

Τις τελευταίες εβδομάδες, η παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για τη συγκεκριμένη περιοχή έχει κορυφωθεί.

Στις 9 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ήρθαν στη Μόσχα και μετά από σχεδόν 10 ώρες συνομιλιών, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε  κατάπαυση του πυρός.

«Η στάση μας βασιζόταν πάντα στον πραγματισμό και νομίζω ότι οι ιδέες που υπάρχουν ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το δείχνουν ξεκάθαρα. Όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές, το έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα και οι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ το γνωρίζουν πολύ καλά - σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το Αζερμπαϊτζάν να συμφωνήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» ανέφερε ο Αλίγιεφ. 

Ο ίδιος τόνισε πως η διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ένας απελευθερωτικός πόλεμος για το Αζερμπαϊτζάν, ενώ για την Αρμενία είναι ένας κατακτητικός πόλεμος.

Επισήμανε δε πως δεν υπάρχουν ξένοι μισθοφόροι που μάχονται για τη χώρα του στην περιοχή.

Μια πρόβλεψη για το μέλλον

Το Μπακού πιστεύει ακόμη ότι «η αρμενική κοινότητα και η αζέρικη μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και να συνυπάρξουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο μέλλον».

Παράλληλα, υποστήριξε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή μετά τη λήξη της στρατιωτικής φάσης της σύγκρουσης.

Η σύγκρουση στην περιοχή ξεκίνησε το 1988, όταν η αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσε ότι εγκαταλείπει τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Ως αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης που πραγματοποιήθηκε από το 1992-1994, το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά παρακείμενων περιοχών.

Από το 1992, οι συνομιλίες για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης συνεχίζονται στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία συντονίζεται από τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Αζερμπαϊτζάν επιμένει να διατηρήσει την εδαφική του ακεραιότητα, ενώ η Αρμενία υπερασπίζεται τα συμφέροντα της αυτο-ανακηρυχθείσας δημοκρατίας, η οποία δεν είναι μέρος των συνομιλιών.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (172)
Tags:
Ιλχάμ Αλιγέφ, Ιλχάμ Αλίεφ, Νικόλ Πασινιάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ναγκόρνο-Καραμπάχ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK