18:39 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (177)
0 0 0
Βρείτε μας

Δεν θα αφήσει αναπάντητο τυχόν πλήγμα που δεχθούν τα σύνορά του, στο πλαίσιο των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τόνισε το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, την Πέμπτη (15/10).

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σαΐντ Κατιμπζαντέχ, δήλωσε πως η Τεχεράνη θα προβεί σε αντίποινα αν τα σύνορα της χώρας δεχθούν επίθεση, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Κρατική Τηλεόραση της χώρας ανέφερε, την Πέμπτη (15/10), πως οκτώ βλήματα έχουν πέσει στο έδαφος της χώρας εξαιτίας των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Έτσι, ο Κατιμπζαντέχ δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ifpinews.com:

«Απορρίπτοντας τα σχόλια σχετικά με το δούναι και λαβείν των Ιρανών συνοριοφυλάκων, ο Κατιμπζαντέχ δήλωσε ότι η ασφάλεια και η ηρεμία των Ιρανών πολιτών στις μεθοριακές περιοχές θεωρείται ως κόκκινη γραμμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν. Το Ιράν δεν θα παραμείνει αδιάφορο εάν ανάλογο γεγονός συμβεί ξανά».

Πώς κλιμακώθηκε η ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η κατάσταση στην περιοχή κλιμακώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αλληλοκατηγορήθηκαν για κλιμάκωση της έντασης.

Στην Αρμενία επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος και γενική επιστράτευση και έτσι οι άνδρες από 18 έως 55 ετών απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, μερικό στρατιωτικό νόμο σε συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές, καθώς και μερική επιστράτευση.

Οι ηγέτες της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που είναι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ υπό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και συνέχιση των διαβουλεύσεων χωρίς προϋποθέσεις.

Η διαμεσολάβηση της Ρωσίας για την εκεχειρία

Ύστερα από 10 ώρες διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε, το Σάββατο (10/10), ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις 10 Οκτωβρίου καθώς και για ανταλλαγή κρατουμένων και νεκρών.

«Ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός, από τις 12:00 [11:00 ώρα Ελλάδας] της 10ης Οκτωβρίου 2020, για ανθρωπιστικούς λόγους με σκοπό την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και άλλων κρατουμένων, καθώς και νεκρών, σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού» υπογραμμιζόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν να αρχίσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Δημοκρατία της Αρμενίας, με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων του ΟΑΣΕ και την Ομάδα του Μινσκ βάσει των αρχών του διακανονισμού, αρχίζουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Επιπλέον, η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν αμετάβλητη τη μορφή των συνομιλιών για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ωστόσο, τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (177)
Tags:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK