18:29 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (181)
0 0 0
Βρείτε μας

Έκκληση για υποστήριξη των ρωσικών προσπαθειών με στόχο την ειρήνευση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ απηύθυνε, την Πέμπτη (15/10), ο πρωθυπουργός της Αρμενίας στη Γαλλία και στις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ πρέπει να στηρίξουν τις ρωσικές προσπάθειες για συμφιλίωση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Συγκεκριμένα, ο Πασινιάν ανέφερε, την Πέμπτη (15/10), στο ελβετικό δίκτυο RTS το εξής:

«Πιστεύω ότι η Ρωσία, ως συμπρόεδρος της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, πρέπει να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Θα ήθελα να τονίσω ότι, ενώ η Ρωσία είναι ο πλησιέστερος συμπρόεδρος [της Ομάδας του ΟΑΣΕ του Μινσκ] σε αυτήν την περιοχή, οι δύο άλλοι συμπρόεδροι -η Γαλλία και οι ΗΠΑ- πρέπει να στηρίξουν τις ρωσικές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, ακόμα, ότι ο Οργανισμός Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO) έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να εκπληρώσει τις συμμαχικές του υποχρεώσεις έναντι της Αρμενίας σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή.

Πώς κλιμακώθηκε η ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η κατάσταση στην περιοχή κλιμακώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αλληλοκατηγορήθηκαν για κλιμάκωση της έντασης.

Στην Αρμενία επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος και γενική επιστράτευση και έτσι οι άνδρες από 18 έως 55 ετών απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, μερικό στρατιωτικό νόμο σε συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές, καθώς και μερική επιστράτευση.

Οι ηγέτες της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που είναι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ υπό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και συνέχιση των διαβουλεύσεων χωρίς προϋποθέσεις.

Η διαμεσολάβηση της Ρωσίας για την εκεχειρία

Ύστερα από 10 ώρες διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε, το Σάββατο (10/10), ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις 10 Οκτωβρίου καθώς και για ανταλλαγή κρατουμένων και νεκρών.

«Ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός, από τις 12:00 [11:00 ώρα Ελλάδας] της 10ης Οκτωβρίου 2020, για ανθρωπιστικούς λόγους με σκοπό την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και άλλων κρατουμένων, καθώς και νεκρών, σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού» υπογραμμιζόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν να αρχίσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Δημοκρατία της Αρμενίας, με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων του ΟΑΣΕ και την Ομάδα του Μινσκ βάσει των αρχών του διακανονισμού, αρχίζουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Επιπλέον, η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν αμετάβλητη τη μορφή των συνομιλιών για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ωστόσο, τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (181)
Tags:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Αρμενία, Νικόλ Πασινιάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK