06:42 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το πράσινο φως για τον υποβοηθούμενο τερματισμό ζωής σε παιδιά από ενός έως 12 χρόνων ανάβει η ολλανδική κυβέρνηση, μετά την έγκριση πρότασης που προκάλεσε μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η ολλανδική κυβέρνηση, μετά από μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης και στο εσωτερικό του κυβερνώντος συνασπισμού, ανοίγει τον δρόμο για ευθανασία σε παιδιά μεταξύ 12 μηνών έως 12 χρόνων σε τελικό στάδιο ασθένειας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Hugo de Jonge, η αλλαγή στο νομικό πλαίσιο είναι απαραίτητη για τη βοήθεια «μιας μικρής ομάδας παιδιών σε τελικό στάδιο ασθένειας που υποφέρουν χωρίς ελπίδα και με αφόρητο πόνο».

Η κυβέρνηση εκτιμά πως η νέα αυτή ρύθμιση θα απαλλάσσει τους γιατρούς από την απειλή της δίωξης στην περίπτωση υποβοήθησης στον τερματισμό ζωής και θα επηρεάσει περίπου 5 με 10 παιδιά ετησίως που βρίσκονται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Η ευθανασία είναι νόμιμη στην Ολλανδία για παιδιά άνω των 12 ετών, με υποχρεωτική τη συναίνεση του ίδιου του ασθενούς και των γονέων του.
Επιπλέον, είναι νόμιμη για μωρά έως ενός έτους, με γονική συγκατάθεση.

Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις ηλικίες μεταξύ ενός έτους και 12 χρόνων στην περίπτωση ανίατης ασθένειας.

Το ζήτημα, όπως αναμενόταν, αποδείχτηκε εξαιρετικά αμφιλεγόμενο και πολωτικό και προκάλεσε μήνες αντιπαράθεσης μεταξύ του τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Επιπλέον, υπήρξε σθεναρή αντίσταση κι από τα συντηρητικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, μετά την έγκριση από την κυβέρνηση του σχεδίου, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως θα προωθήσει το σχέδιο του νέου κανονισμού προς εφαρμογή. Όπως είπε, μελέτη ειδικών επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του νόμου.

Σημειώνεται πως το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που επέτρεψε την παιδική ευθανασία το 2014, όταν νομοθέτησε την ευθανασία σε περιπτώσεις λιλιπούτειων ασθενών σε τελικό στάδιο ασθένειας. Μάλιστα, δύο παιδιά, ηλικίας 9 και 11 ετών, έγιναν τα πρώτα που υποβλήθηκαν στη διαδικασία, το 2016 και 2017, αντιστοίχως.

Tags:
Ολλανδία, παιδιά, ευθανασία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK