08:37 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 21
Βρείτε μας

Γάλλος συγγραφέας έγραφε βιβλία για μανιακούς και κατά συρροή δολοφόνους, αλλά για πολλά χρόνια έκρυβε ο ίδιος ένα τεράστιο ψέμα.

Τρομακτικές δολοφονίες, φρικτές συμπτώσεις και εκπληκτικές αποκαλύψεις αποτελούν τα κεντρικά σημεία του βίου και της πολιτείας του Γάλλου συγγραφέα, Στέφαν Μπουργκουάν.

Παρουσιαζόμενος ως ειδικός σε κατά συρροή δολοφόνους, έζησε τόσο ενδιαφέρουσα ζωή που ένιωθε ότι είναι καθήκον του να μοιραστεί τις λεπτομέρειές της στα βιβλία του, τα οποία έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. Τον ζήλευαν, τον είχαν για δάσκαλο και ήθελαν να του μοιάσουν. Για πολλούς συναδέλφους πραγματικά αποτελούσε πρότυπο επιτυχίας.

Ωστόσο, πρόσφατα έγινε μια φοβερή αποκάλυψη: Στην ηλικία των 68 ετών, ο Μπουργκουάν παραδέχτηκε ότι πολλά από τα γεγονότα της βιογραφίας του αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας του και πως η καριέρα του ξεκίνησε με παραποίηση γεγονότων. Το διαχρονικό ψέμα του συγκλόνισε όχι μόνο τους συμπατριώτες του, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Πώς ένας Γάλλος έχτισε την καριέρα του στο ψέμα και στη συνέχεια δημιουργούσε φανταστικές ιστορίες δολοφονιών καταστρέφοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων;

Η λαμπρή καριέρα που ξεκίνησε με τη (φερόμενη) ανεύρεση ενός πτώματος

Ο Στέφαν Μπουργκουάν έχτισε την καριέρα του από το μηδέν. Έως την ηλικία των 67 ετών, είχε γράψει πάνω από 30 βιβλία για δολοφόνους, πρωταγωνίστησε σε αρκετά ντοκιμαντέρ, συμμετείχε σε συνέδρια και σεμινάρια. Και όλα αυτά χωρίς κάποια ειδική εκπαίδευση. Πάντα έλεγε ότι στηρίζεται στην εμπειρία της ζωής του: Είχε συνεργαστεί με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI), είχε διδάξει στην Ακαδημία της Εθνικής Χωροφυλακής, είχε συμμετάσχει σε πραγματικές έρευνες και είχε πάρει δεκάδες συνεντεύξεις από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες.

Από τη βιογραφία του Μπουργκουάν μπορεί να φαίνεται ότι δεν επέλεξε ο ίδιος τον δρόμο του στη ζωή, αλλά το αντίστροφο. Το 1976 έγινε κάτι τρομερό: όταν ο Στέφαν επέστρεψε στο σπίτι του, βρήκε το πτώμα της Αϊλίν, μιας γυναίκας που αποκαλούσε «φίλη», «γυναίκα» και «σύντροφο». Σύμφωνα με τον ίδιο, η γυναίκα «βιάστηκε, στραγγαλίστηκε, αποκεφαλίστηκε, ξεκοιλιάστηκε και τεμαχίστηκε». Ύστερα από αυτό το περιστατικό άρχισε να ενδιαφέρεται για τις σκέψεις των εγκληματιών και να συμμετέχει σε αστυνομικές έρευνες.

Τα περίεργα λάθη στα βιβλία

Για πολλά χρόνια αυτή η ιστορία θεωρούνταν δεδομένη. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2020, οκτώ άτομα, χρήστες του ανώνυμου διαδικτυακού φόρουμ «4ème Oeil» («Το 4ο Μάτι»), κατηγόρησαν τον Μπουργκουάν ότι ψευδόταν. Οι συνθήκες της δολοφονίας της «γυναίκας» του, προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον τους.

«Βρεθήκαμε σε μια σελίδα του Facebook αφιερωμένη στους κατά συρροή δολοφόνους. Κατά τη συζήτηση μεταξύ μας, παρατηρήσαμε ότι όλοι είχαμε αμφιβολίες για τη σύντροφό του και για άλλες ασυνέπειες. Επομένως, αποφασίσαμε να "σκάψουμε" λίγο σε αυτήν την υπόθεση, χωρίς καν να υποθέσουμε ότι θα βρούμε τόσο πολλά ψέματα» δήλωσαν εκπρόσωποι του «4ème Oeil».

Τα μέλη της ομάδας θυμήθηκαν ότι ο συγγραφέας δήλωνε στον Τύπο ότι ήταν μάρτυρας των τρομακτικών γεγονότων και είχε στην κατοχή του «ανατριχιαστικά» αποδεικτικά στοιχεία και αρχεία που ανήκαν σε κατά συρροή δολοφόνους. Πριν πέντε χρόνια, είχε υποσχεθεί ακόμη και να δωρίσει τα λείψανα ενός διάσημου μανιακού στους αναγνώστες ενός εκ των βιβλίων του. Εξάλλου, ο συγγραφέας ήταν ασυνεπής: μπέρδευε τις ημερομηνίες και τα γεγονότα, άλλαζε λεπτομέρειες και μάλιστα χρησιμοποίησε τις βιογραφίες άλλων ανθρώπων. Μερικές φορές οι αναφορές του δεν αντιστοιχούσαν καν σε αυτά που είχε γράψει στα βιβλία του.

«Όταν τα παρατηρήσαμε όλα αυτά, και το πιο σημαντικό, όταν είδαμε ότι δεν σέβεται καθόλου τα θύματα, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την έρευνά μας» εξήγησαν τα μέλη του «4ème Oeil». «Θέλαμε να σταματήσει να κερδίζει χρήματα δημιουργώντας ανόητες ιστορίες σχετικά με τους θανάτους πραγματικών ανθρώπων». Η ομάδα επανειλημμένα προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον Μπουργκουάν, αλλά ποτέ δεν τους απάντησε. Τότε, ανέβασε μια σειρά βίντεο με τα αποτελέσματα της δικής της έρευνας στο YouTube.

Αρχικά, ο διάσημος συγγραφέας αγνόησε την αποκάλυψη, και τα βίντεο του «4ème Oeil» διαγράφηκαν λόγω παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Το σκάνδαλο θα μπορούσε να ξεχαστεί, αλλά σύντομα μια νέα αποκάλυψη συγκλόνιζε τη Γαλλία.

Η ομολογία του ψέματος: «Ναι, είμαι μυθομανής»

Τον Μάιο, ο Μπουργκουάν ομολόγησε ότι έλεγε ψέματα για χρόνια. Σε συνέντευξή του στο Paris Match, υπαινίχθηκε ότι κάποιες φορές υπερέβαινε την πραγματικότητα και ότι αυτό το ψέμα τον βάραινε.

Στη συνέχεια, ο Μπουργκουάν έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο «Le Parisien» και παραδέχθηκε ότι όντως η καριέρα του βασίστηκε στα ψέματα. «Παραδέχομαι πλήρως τα λάθη μου, ντρέπομαι που έλεγα ψέματα και έκρυβα πράγματα. Ναι, είμαι μυθομανής» δήλωσε ο συγγραφέας.

Για πολύ καιρό, ο Στέφαν Μπουργκουάν προσποιήθηκε ότι ήταν θύμα ενός κατά συρροή δολοφόνου, ενώ στην πραγματικότητα ήταν θύμα μόνο των δικών του ψεμάτων, της μεγαλομανίας και της μυθομανίας του.

Η καριέρα του ξεκίνησε με την ιστορία της δολοφονίας της φίλης του, την οποία έλεγε συνέχεια στους θαυμαστές του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αϊλίν ήταν το θύμα ενός μανιακού. Συχνά ανέφερε ότι η αμερικανική αστυνομία επικοινώνησε μαζί του για να τον ενημερώνει σχετικά με την έρευνα, και τότε ενδιαφέρθηκε για την εγκληματολογία.

Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε καμιά Αϊλίν. Το όνομα της δολοφονημένης γυναίκας ήταν Σούζαν Μπίκρες και εργαζόταν ως σερβιτόρα σε ένα μπαρ στη Φλόριντα. Ο Μπουργκουάν τη συνάντησε το 1975, όταν ήταν 22 ετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τη βοήθησε με χρήματα» και είχε «σχέση» μαζί της. Ήταν πολύ σύντομη σχέση, επειδή η γυναίκα έπεσε θύμα του κατά συρροή δολοφόνου Τζέραλντ Στάνο. Το πτώμα της βρέθηκε σε μια λίμνη στο Σπρινγκ Κρικ στις 20 Δεκεμβρίου 1975.

Πώς προέκυψε όμως η «Αϊλίν»;

«Δεν ήθελα όλοι να γνωρίζουν την πραγματική ταυτότητα κάποιας που δεν ήταν η σύντροφός μου, αλλά  που είχα συναντήσει πέντε ή έξι φορές στη Ντεϊτόνα Μπιτς και την οποία αγαπούσα» εξήγησε ο Μπουργκουάν στη συνέντευξή του. Η συνεργασία με τις ερευνητικές Αρχές επίσης αποδείχθηκε ψεύτικη, καθώς παραδέχτηκε ότι η αστυνομία δεν γνώριζε καν την ύπαρξή του.

Ήταν επίσης αναληθής ο ισχυρισμός του Μπουργκουάν ότι έχει στην κατοχή του τα λείψανα του Αμερικανού κατά συρροή δολοφόνου, Τζέραλντ Σέφερ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και πέθανε στη φυλακή το 1995. Ο συγγραφέας κατάφερε να του πάρει συνέντευξη και υποσχέθηκε ότι θα δώσει τα λείψανά του στους πρώτους αναγνώστες του βιβλίου του «Sex Monster: Στα βήματα του πιο τρομερού κατά συρροή δολοφόνου όλων των εποχών» που δημοσιεύθηκε το 2015.

«Ήταν τελείως ανόητο από την πλευρά μου» δήλωσε ο συγγραφέας πρόσφατα. «Μπροστά σε ένα ακροατήριο, ωραιοποιούσα τα πράγματα και μεγαλοποιούσα τη σημασία μου, επειδή ήθελα να φαίνομαι πιο δυνατός και πιο τέλειος απ’ ό, τι πραγματικά είμαι».

Από τις 77 συνεντεύξεις, λιγότερες από 10 ήταν πραγματικές

Το ίδιο ισχύει και για τις δήθεν συναντήσεις του Μπουργκουάν με τον αιμοδιψή δολοφόνο Εντ Κέμπερ και τον γνωστό Τσαρλς Μάνσον, ο οποίος σκότωσε την οκτώμιση μηνών έγκυο σύζυγο του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, ηθοποιό Σάρον Τέιτ.

«Αυτό είναι ένα από τα γεγονότα που έβγαλα από το μυαλό μου. Είχα συναντήσει τον Μάνσον, αλλά ποτέ δεν μίλησα μαζί του» παραδέχτηκε. Η έρευνα αποκάλυψε ότι από τις 77 συνεντεύξεις με κατά συρροή δολοφόνους που υποτίθεται ότι πήρε ο Μπουργκουάν, λιγότερες από 10 ήταν πραγματικές!

Μια ζωή μέσα στο ψέμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κακοποιοί παρουσιάζονται στη διάσημη δραματική σειρά «Mindhunter» βασισμένη στο βιβλίο του Τζον Ντάγκλας, πρώην ειδικού πράκτορα και επικεφαλής της μονάδας FBI. Ήταν ένας από τους πρώτους αναλυτές ανθρώπινης συμπεριφοράς στον κόσμο και συμμετείχε στη δημιουργία ψυχολογικών πορτρέτων υπόπτων, για να γίνει πρόβλεψη των επόμενων βημάτων τους.

Ο Μπουργκουάν έλεγε ότι γνώρισε τον Ντάγκλας κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ακαδημία του FBI στο Κουάντικο. Ωστόσο, ο Αμερικανός το αρνήθηκε: Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Γάλλοι δεν είχαν γίνει ποτέ δεκτοί στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ακαδημίας του FBI. Παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να τον είχε συναντήσει, αλλά ποτέ δεν επικοινώνησε μαζί του.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την ερευνήτρια από την Νότια Αφρική, Μίκι Πιστόριους. Σύμφωνα με τον Μπουργκουάν, συνεργάστηκαν και ανακάλυψαν μαζί το νεκροταφείο που δημιουργήθηκε από τον δολοφόνο Στέβαρντ Ουίλκεν που δρούσε στη Νότια Αφρική. Το βιβλίο του Μπουργκουάν, αφιερωμένο σε αυτήν την υπόθεση, έγινε μπεστ σέλερ. Όπως αποδείχθηκε, ο Μπουργκουάν επισκέφθηκε πραγματικά τη Νότια Αφρική, αλλά ήταν δύο χρόνια αφότου η Πιστόριους βρήκε το νεκροταφείο.

Η διδασκαλία του ήταν επίσης ένα ψέμα: Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γαλλικού Τύπου από την Ακαδημία της Εθνικής Χωροφυλακής και την Εθνική Σχολή των Δικαστών, ο Μπουργκουάν μερικές φορές πραγματοποίησε ομιλίες, αλλά δεν συμμετείχε ποτέ ως καθηγητής σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το πιο περίεργο ψέμα φαίνεται να αφορά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο: Ο Μπουργκουάν πολλές φορές καυχιόταν ότι έπαιζε επτά χρόνια για την ομάδα «Red Star» στα περίχωρα του Παρισιού. Το «So Foot» ανακάλυψε, όμως, ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν βασίζεται πουθενά. Τώρα ο επίδοξος εγκληματολόγος το αποκαλεί «αστείο» με το οποίο προσπαθούσε να αντικαταστήσει τα τραύματα της παιδικής του ηλικίας.

Η ιστορία του Μπουργκουάν θα μπορούσε να φανεί διασκεδαστική αν οι «επαγγελματικές» του δραστηριότητες δεν προκαλούσαν ζημιά. Γάλλοι δημοσιογράφοι επισημαίνουν την ιστορία του θύματος σεξουαλικής βίας, Νταΐνα Λε Γκουενάν. Όταν ήταν 14 ετών, κακοποιήθηκε βάναυσα από τον Μισέλ Φουρνιρέ, ο οποίος μπήκε στη φυλακή με κάποια άλλη κατηγορία, αλλά λίγους μήνες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος και διέπραξε αρκετά ακόμη εγκλήματα έως την τελική του σύλληψη, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ανηλίκου!

Σήμερα η Λε Γκουενάν είναι πάνω από 50 χρονών. Με δυσκολία ξεπέρασε την κατάθλιψη και δημιούργησε μια ένωση για να προσφέρει βοήθεια στα θύματα βίας των κατά συρροή εγκληματιών. Ο Μπουργκουάν ήταν ένας από τους συνεργάτες της, επειδή είχε υποφέρει πολύ όταν ένας μανιακός σκότωσε την αγαπημένη του Αϊλίν!

Πέρυσι, ο Μπουργκουάν, δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα για τον Φουρνιρέ. Η Λε Γκουενάν είπε ότι ήταν ένας εφιάλτης γι' αυτήν, επειδή το βιβλίο «άνοιξε μια παλιά πληγή» και ράγισε τις ψυχές των θυμάτων. Ύστερα από όλα όσα βίωσε, αισθάνθηκε εξαπατημένη και προσβεβλημένη. Ο Μπουργκουάν ζήτησε συγγνώμη και παρατήρησε ότι «ήξερε ότι θα ήταν μια δύσκολη έκδοση».

Σήμερα, η Λε Γκουενάν σε συνεργασία με μια ανώνυμη εκπρόσωπο του «4ème Oeil» δημιούργησε μια σελίδα στο Facebook με την ονομασία «Path of Victims» στο πλαίσιο ενός αγώνα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

«Δημιούργησε έναν μύθο, πάντα παρουσίαζε τον εαυτό του ως τη φωνή των θυμάτων και κέρδισε χρήματα όταν ήταν απαραίτητο να δείξει ταπεινότητα και σεβασμό» υποστηρίζει ο Ντάνιελ Ζαγκούρι, εμπειρογνώμονας του Εφετείου του Παρισιού.

«Όλο αυτό το ψέμα ήταν απολύτως παράλογο» συμφωνεί ο ίδιος ο Μπουργκουάν. Ισχυρίζεται ότι χρειάζεται ψυχολογική βοήθεια, βλέπει όμως τον εαυτό του ως θύμα όχι ως δράστη. Ο ψευτο-εγκληματολόγος συζητάει με τον δικηγόρο του για «προστασία από την εκστρατεία συκοφαντίας και μίσους στον κυβερνοχώρο» και έχει ήδη ξεκινήσει τη νέα του αυτοβιογραφία, στην οποία υπόσχεται να πει τα πάντα, «χωρίς να κρύψει τίποτα». Τι θα γράψει όμως, μάλλον δεν γνωρίζει ακόμη ούτε ο ίδιος.

Tags:
δολοφονίες, δολοφόνος, δολοφονία, συγγραφέας, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK