03:48 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι ανησυχητική, οπότε είναι κρίσιμο να «διατηρήσουμε» τις ρωσογερμανικές σχέσεις, αποτρέποντας τις απόπειρες που θέτουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους τις δύο χώρες, τόνισε μεταξύ άλλων ο άλλοτε ηγέτης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

«Είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας» διεμήνυσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, με αφορμή την 30η επέτειο από τη Συνθήκη για την τελική ρύθμιση όσον αφορά τη Γερμανία (Treaty on the Final Settlement with Respect to Germany, γνωστή και ως Συμφωνία δύο συν τέσσερις - Two Plus Four Agreement).

«Οι βάσεις των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας είναι γερές και, πιστεύω κι ελπίζω, ανθεκτικές. Είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Κανείς δεν επιτρέπεται να προσπαθεί να βάζει τους λαούς απέναντι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα, που πολλά πράγματα στον κόσμο προκαλούν ανησυχία. Η κατάσταση στον πλανήτη και την Ευρώπη είναι ανησυχητική» σημείωσε ο Γκορμπατσόφ.

Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης σημείωσε πως οι λόγοι για την τρέχουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι περίπλοκοι. Υπογράμμισε ακόμη και την «ευθύνη όσων αυτοανακηρύχθηκαν νικητές του Ψυχρού Πολέμου και οικειοποιήθηκαν "ειδικά δικαιώματα" στην παγκόσμια πολιτική».

«Πολλα από όσα οικοδομήθηκαν πριν από 30 χρόνια -συνθήκες αφοπλισμού, τα προγράμματα συνεργασίας, αλλά κυρίως η εμπιστοσύνη- έχουν εκτροχιαστεί.
Τώρα, χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες, πολιτική βούληση και σοφία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή στον δρόμο της συνεργασίας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γκορμπατσόφ, πρόκειται για έναν δύσκολο, αλλά εφικτό στόχο.

Σημειώνεται πως η συνθήκη, που υπογράφηκε από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και τη Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων που κατέλαβαν τη Γερμανία κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, (δηλαδή Σοβιετική Ένωση, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) άνοιξε τον δρόμο για τη γερμανική επανένωση, στις 3 Οκτωβρίου του 1990.

Tags:
Ρωσία, Γερμανία, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK