22:07 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Ισραήλ και το Μπαχρέιν διατηρούσαν «μυστικές» διπλωματικές σχέσεις για πάνω από μια δεκαετία σύμφωνα με δημοσίευμα.

Το Ισραήλ διατηρούσε μυστικούς διπλωματικούς δεσμούς με το Μπαχρέιν για πάνω από μια δεκαετία, πριν από την πρόσφατη συμφωνία που επισημοποίησε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, αναφέρει σε δημοσίευμά του το μέσο ενημέρωσης Axios.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αναφορά, από το 2009 υπήρχε στο Μπαχρέιν μια «μυστική» ισραηλινή πρεσβεία, αφού όπως υποστηρίζει το Axios από το 2009, μια εταιρεία «βιτρίνα» που ονομαζόταν Κέντρο Διεθνούς Ανάπτυξης, άφηνε ένα μυστικό «παραθυράκι» στη Μανάμα επιτρέποντας εκατοντάδες ισραηλινές επιχειρηματικές συμφωνίες.

Το Κέντρο αυτό ήταν ιδέα του τότε υπουργού Εξωτερικών του Μπαχρέιν και του τότε Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, το κέντρο άλλαξε το όνομά του κάποια στιγμή και το νέο όνομα είναι απόρρητο.

Η λειτουργία της «μυστικής» πρεσβείας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εγκατάσταση στελεχώθηκε αποκλειστικά από Ισραηλινούς διπλωμάτες με διπλή ιθαγένεια, πολλοί από τους οποίους πήγαν σε άλλες θέσεις στο Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών όταν διέκοψαν την «απασχόλησή» τους στο Μπαχρέιν. Όλοι είχαν περίτεχνα σενάρια για να καλύψουν τις αληθινές ταυτότητές τους, που περιλάμβαναν ψεύτικα ιστορικά εργασίας στο βιογραφικό και τη διαδικτυακή τοποθεσία LinkedIn.

Το Axios σημειώνει ότι μόνο μια μικρή ομάδα αξιωματούχων του Μπαχρέιν γνώριζε για την ύπαρξη του Κέντρου, αλλά υπήρχε ο συνεχής φόβος μήπως αποκαλυφθεί η πραγματική δραστηριότητά του.

Οι διπλωματικές σχέσεις που αναπτύσσει το Ισραήλ

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, το Ισραήλ δεν είχε επίσημη διπλωματική σχέση με το έθνος του Περσικού Κόλπου, το οποίο -μαζί με κάθε άλλο αραβικό έθνος τότε- αρνήθηκε να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως νόμιμο κράτος, αφού κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1948 και διεξήγαγε τετράπλευρο πόλεμο εναντίον της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Συρίας και των Παλαιστινίων.

Το Μπαχρέιν κινήθηκε φέτος παράλληλα με το Αμπού Ντάμπι, αναγνωρίζοντας επίσημα το Ισραήλ σε συμφωνία που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ και υπογράφηκε στον Λευκό Οίκο στις 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με έναν Ισραηλινό αξιωματούχο, η δημιουργία της επίσημης πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα είναι τώρα εύκολη: «Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε την πινακίδα στην πόρτα» δήλωσε.

«Μυστικές» πρεσβείες στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν

Η ιδέα μιας de facto πρεσβείας για την αντιμετώπιση της έλλειψης επίσημων σχέσεων έχει εφαρμοστεί από πολλές χώρες, αλλά ίσως το πιο διαβόητο παράδειγμα, είναι αυτό μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν, η τελευταία των οποίων δεν απολαμβάνει επίσημη διπλωματική αναγνώριση από την Ουάσινγκτον, η οποία αναγνωρίζει την Κίνα ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του κινεζικού λαού.

Από τότε που οι ΗΠΑ άλλαξαν την αναγνώριση από την Ταϊπέι στο Πεκίνο το 1979, η Ταϊβάν λειτούργησε το Συμβούλιο Συντονισμού για τη Βόρεια Αμερική στην Ουάσινγκτον, το οποίο άλλαξε το όνομά του πέρυσι σε Συμβούλιο της Ταϊβάν για τις ΗΠΑ, αφήνοντας την προσποίηση ότι είναι απολιτική. Ομοίως, οι ΗΠΑ λειτουργούν το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν, το οποίο χρησιμεύει ως de facto πρεσβεία. Το 2019, αποκαλύφθηκε ότι οι πεζοναύτες των ΗΠΑ είχαν καθήκον φύλαξης στο ινστιτούτο από το 2005, όπως κάνουν σε επίσημες πρεσβείες.

Tags:
Ταϊβάν, διπλωματία, ΗΠΑ, Μπαχρέιν, πρεσβεία, Ισραήλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK