12:42 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ιταλία (238)
0 20
Βρείτε μας

Τρείς Ιταλοί περιγράφουν στο Sputnik την καθημερινότητά τους και την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα ύστερα από την τραγική πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ιταλία, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που «χτυπήθηκε» από τον κορονοϊό και τώρα βρίσκεται στη 15η θέση παγκοσμίως σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων. Τα μέτρα συνεχίζουν να είναι αυστηρά, με τις αρμόδιες αρχές να ζητούν ακόμη και τη συνδρομή του στρατού για ελέγχους. Παρά τα χιλιάδες κρούσματα, μάλιστα, καταγράφονται ακόμα παραβάσεις.

«Ενώ τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί σε αντίθεση με τον πρώτο καιρό που ξέσπασε η πανδημία» αναφέρει η Maria Assunta στο Sputnik. Είναι 65 χρόνων, συνταξιούχος δασκάλα δημοτικού και ζει στην πόλη Ριέτι που απέχει 80 χιλιόμετρα από τη Ρώμη. Η συνταξιούχος επισημαίνει ότι στην Ιταλία υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ στο σχολείο επιτρέπεται να την βγάζουν μόνο όταν τα παιδιά κάθονται στα θρανία.

Στα μαγαζιά γίνεται θερμομέτρηση στην είσοδο και πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις. Οι πολίτες τείνουν να συμμορφώνονται στους κανόνες, όμως οι νέοι εύκολα ξεφεύγουν και πολύ συχνά μαζεύονται τα βράδια σε παρέες «σαν να μην συμβαίνει τίποτα», όπως αναφέρει η 65χρονη.

«Γενικά υπάρχει πολλή ανησυχία. Ο κόσμος ζει με έντονο φόβο και με ανασφάλεια. Ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε την κατάσταση, τα πράγματα δεν μας είναι ξεκάθαρα» προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι κανόνες δεν είναι ίδιοι για όλες τις περιοχές της Ιταλίας, αλλά διαφοροποιούνται ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε περιοχή.

Νέες συνήθειες στην καθημερινότητα

«Η δικιά μου καθημερινότητα σαν συνταξιούχος -πλέον και γιαγιά- έχει αλλάξει πολύ εξαιτίας της COVID-19. Οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας μου δεν βγαίνουμε, δεν αγκαλιαζόμαστε, δεν φιλιόμαστε και δεν πλησιάζουμε πολύ τα εγγονάκια μας».

Επίσης, χρειάζεται να φοράει μάσκα κάθε φορά που βρίσκεται με τον γιό της και το νεογέννητο παιδί του.

Στο αντίθετο ηλικιακό άκρο βρίσκεται η 23χρονη Kristine Joanne Caraig, μεταπτυχιακή φοιτήτρια.

Η καθημερινή της ζωή έχει ήδη αλλάξει από τη δεύτερη φάση (σ.σ. πρώτες μέρες του Μαΐου 2020) όταν η μάσκα ήταν ένα νέο δεδομένο και άρχισαν να υπάρχουν κανόνες σε μπαρ, παμπ, σούπερ μάρκετ.

«Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το ASL (Ιατρικό Ινστιτούτο) χορηγεί δύο δωρεάν τεστ εάν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ένα (δωρεά τεστ) σε περίπτωση που κάποιος έχει φτάσει στην Ιταλία από χώρα του εξωτερικού».

Σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια, τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά από τον Μάρτιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην Ιταλία εμπλέκεται ενεργά και ο στρατός.

«Υπάρχουν πολλοί στρατιωτικοί που παρακολουθούν την κατάσταση, οπότε νομίζω ότι αυτή είναι η συμπληρωματική κοινωνική πίεση σε επίπεδο επαγρύπνησης που έχει καταστήσει αυτή την εφαρμογή επιτυχημένη» παρατηρεί η Kristine.

Την κατάσταση στην Ιταλία αποτυπώνει ένα σλόγκαν που μας μετέφερε η ίδια και όπως εξήγησε, ακούγεται συχνά πλέον: «Τώρα μπορείτε να φεύγετε από το σπίτι χωρίς χρήματα, αλλά όχι χωρίς τη μάσκα».

Αυστηρά μέτρα ακόμη και σε ένα μικρό χωριό

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες του κορονοϊού σε ένα ιταλικό χωριό; 

Μια δασκάλα σε ένα μικρό χωριό στην περιφέρεια Ριέτι, μάς περιέγραψε την κατάσταση στα τοπικά σχολεία. Οι τάξεις αποτελούνται από λίγα άτομα (η μεγαλύτερη τάξη έχει 18 παιδιά), αλλά ο έλεγχος τον μαθητών είναι μεγάλος.

«Οι κανόνες γενικά είναι πολλοί και όλοι είμαστε πολλοί αυστηροί με το να τηρούνται» υπογραμμίζει η εκπαιδευτικός.

Όπως εξηγεί, οι γονείς πρέπει να μετρούν τη θερμοκρασία των παιδιών κάθε πρωί πριν πάνε στο σχολείο, ενώ αν κάποιος μαθητής το ζήτησε, μπορεί να γίνει θερμομέτρηση και στο σχολείο.

Επίσης, οι μαθητές μπαίνουν ανά τάξεις στο σχολείο, ενώ με τη βοήθεια ενός υπεύθυνου, τα παιδιά απολυμαίνουν τα χέρια τους κατά την είσοδό τους και φορούν μάσκα που παρέχεται από το σχολείο.

Στους εκπαιδευτικούς, εκτός από μάσκα, παρέχονται επίσης γάντια αλλά και ειδικό «πουκάμισο» που φορούν πάνω από τα ρούχα τους. Τέλος, κάθε σχολείο έχει έναν υπεύθυνο για τον κορονοϊό στον οποίο απευθύνονται τα παιδιά που μπορεί να έχουν ύποπτα συμπτώματα.

«Ακόμα και οι κρεμάστρες για τα μπουφάν είναι διαφορετικές για το κάθε παιδί και τα κρεμάνε έξω από τις τάξεις για να μην υπάρχει συνωστισμός» εξηγεί η εκπαιδευτικός.

«Παρόλο που πρόκειται για παιδιά 8 χρονών, υπακούν πολύ στους κανόνες. Φοράνε τις μάσκες τους και όταν κάθονται στα θρανία τους, κάτι που δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο» καταλήγει.

Θέμα:
Κορονοϊός Ιταλία (238)
Tags:
Μέτρα, κρούσματα, κρούσμα, κορονοϊός, Ιταλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK