11:47 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Περίπου 20 χρόνια διήρκησε η αναζήτηση μιας εξαφανισμένης μαθήτριας σε όλη τη Γαλλία. Η έρευνα οδήγησε σε έναν κατά συρροή δολοφόνο.

Το 2003, από τον οικισμό Γκερμάντ, που βρίσκεται στην περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς της Γαλλίας, εξαφανίστηκε ένα μικρό κορίτσι. Η τελευταία φορά που είδαν την Εστέλ Μουζάν ήταν σε απόσταση περίπου 750 μέτρων από το σπίτι της, δίπλα σε έναν φούρνο τη στιγμή που αποχαιρετούσε τη φίλη της, με την οποία επέστρεφαν από το σχολείο.

Στις 9 Ιανουαρίου του 2003, στις 18:15 ακριβώς, η μαθήτρια του δημοτικού σχολείου εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος.

Οι εξοργισμένοι κάτοικοι απαιτούσαν να πραγματοποιηθεί έρευνα αμέσως και να τιμωρηθούν οι δράστες. Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας, η υπόθεση δεν προχωρούσε για χρόνια: Οι αστυνομικοί προχωρούσαν σε συλλήψεις αθώων και έψαχναν μάταια εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα. Τι πραγματικά είχε συμβεί στην 9χρονη Εστέλ;

Το χρονικό της αναζήτησης του εξαφανισμένου κοριτσιού

Η αναζήτηση της μαθήτριας ξεκίνησε άμεσα: Η μητέρα του κοριτσιού όταν επέστρεψε στο σπίτι από τη δουλειά της κατά τις 19:30 και δεν τη βρήκε, απευθύνθηκε στην αστυνομία. Μέχρι τις 2:00 το πρωί, μια ομάδα κατοίκων με την υποστήριξη περίπου 20 αστυνομικών με εκπαιδευμένα σκυλιά έψαχναν την περιοχή πιστεύοντας ότι το κορίτσι το είχε σκάσει από το σπίτι και ενδεχομένως είχε χαθεί. Ένας φίλος της οικογένειας Μουζάν νοίκιασε ελικόπτερο μήπως εντοπίσουν την Εστέλ στους δρόμους ή σε κάποια στέγη. Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες ήταν μάταιες.

Την επόμενη μέρα, ο εισαγγελέας της κοινότητας Mω (ένας οικισμός βορειοανατολικά του Παρισιού, δίπλα στο Γκερμάντ) άνοιξε ποινική υπόθεση σχετικά με την απαγωγή ενός ανήλικου παιδιού κάτω των 15 ετών. Μέσα σε λίγες ημέρες η έρευνα πήρε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση: Περίπου 80 αστυνομικοί ανέκριναν τους ιδιοκτήτες οχημάτων του Γκερμάντ, ενώ όλοι οι κάτοικοι τις πόλης –περίπου 1.400 άτομα– έπρεπε να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια που έλαβαν σχετικά με τις δραστηριότητές τους και τις κινήσεις τους στις 9 Ιανουαρίου. Τα τρία τέταρτα των κατοίκων τα συμπλήρωσαν και τα παρέδωσαν στο δημαρχείο μέσα σε λίγες ώρες.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, με την υποψία απαγωγής, οι αστυνομικοί συνέλαβαν περίπου 10 άτομα, αλλά όλοι αποδείχθηκαν αθώοι, συμπεριλαμβανομένου ενός άγνωστου άνδρα ο οποίος στις 15 Ιανουαρίου κάλεσε την αστυνομία από ένα ξενοδοχείο στην πόλη Καβαϊγιόν και δήλωσε δύο φορές ότι «έκανε μία βλακεία, αλλά έχει σκοπό να επιστρέψει το κορίτσι». Δεν έγινε γνωστό εάν αυτό ήταν ένα απάνθρωπο αστείο ή επιθυμία να τραβήξει την προσοχή, αλλά η έρευνα και η ανάκριση στην οποία υποβλήθηκε δεν έριξαν καθόλου φως στην υπόθεση της Μουζάν.

Στις 14 Ιανουαρίου, οι Αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία στην πόλη Γκερμάντ, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 350 σπίτια, στην οποία συμμετείχαν 300 χωροφύλακες και 170 εγκληματολόγοι.

Ο πατέρας της Εστέλ ξεκίνησε μια ενημερωτική εκστρατεία: Φωτογραφίες του κοριτσιού μαζί με μια έκκληση για βοήθεια στις αναζητήσεις κυκλοφόρησαν σε όλες τις πόλεις της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών του μετρό του Παρισιού, και αργότερα σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς ήταν πλέον ενήμεροι για την υπόθεση και εκατοντάδες εθελοντές μοίραζαν τα φυλλάδια με τη φωτογραφία του κοριτσιού. Οι συγγενείς της Εστέλ λάμβαναν καθημερινά περίπου 600 επιστολές συμπόνιας.

Αρκετοί ιστότοποι δημοσίευσαν τις φωτογραφίες του κοριτσιού και τις αναφορές για την εξαφάνισή της. Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου ανακύκλωσης σκουπιδιών που κάθε εβδομάδα ταξινομούσαν περίπου 80 τόνους απορριμμάτων της πόλης, έψαχναν στα σκουπίδια για τα σχολικά είδη της Εστέλ, τα οποία ίσως να είχε ξεφορτωθεί ο απαγωγέας. Η επιχείρηση αναζήτησης ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας.

Στις αρχές Μαρτίου, στον Ημιμαραθώνιο του Παρισιού οι εθελοντές που βοηθούσαν στην αναζήτηση της Εστέλ Μουζάν σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα και κάλεσαν τους πάντες να μην είναι αδιάφοροι και να συμμετάσχουν στην αναζήτηση του αγνοούμενου κοριτσιού. Δύο ημέρες αργότερα, ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, σε συνάντηση με τους γονείς της Εστέλ, τους ενημέρωσε ότι στο εξής μια ειδική ομάδα οκτώ ερευνητών θα ασχολούνταν με την υπόθεση της εξαφάνισής της. Την ίδια εβδομάδα, η επιχείρηση αναζήτησης στο Γκερμάντ ξανάρχισε: Οι κάτοικοι ανακρίθηκαν ξανά, οι αστυνομικοί διερεύνησαν την τελευταία διαδρομή της Εστέλ, οι διασώστες έψαξαν στα πηγάδια, οι στρατιώτες εξέτασαν ξανά τα κοντινά δάση. Όλες οι προσπάθειες όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Δύο μήνες αργότερα, οι Παριζιάνοι οργάνωσαν μια νέα δράση στη μνήμη της υπόθεσης της Μουζάν: Χιλιάδες Γάλλοι συγκεντρώθηκαν στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων κι άφησαν μπαλόνια στον ουρανό. Μία εβδομάδα αργότερα, η έρευνα συνεχίστηκε με πάνω από 100 αστυνομικούς να ανακρίνουν ξανά τους κατοίκους του Γκερμάντ, δηλαδή περίπου 200 οικογένειες. Και πάλι δίχως αποτέλεσμα.

Η απρόσμενη εξέλιξη που οδήγησε σε σκίτσο υπόπτου

Το καλοκαίρι του 2003, η αστυνομία έκανε μια νέα ανακάλυψη: Αποδείχθηκε ότι μερικές εβδομάδες πριν από την εξαφάνιση της Εστέλ, ένα άλλο κορίτσι από το ίδιο σχολείο παρενοχλήθηκε από έναν άνδρα. Χάρη στην κατάθεσή της, έγινε δυνατό να σχεδιαστεί το σκίτσο του ύποπτου δράστη. Έγινε επίσης γνωστό ότι οδηγούσε ένα μεγάλο λευκό αυτοκίνητο, πιθανώς ένα φορτηγό ή βαν.

Μετά τη δημοσίευση αυτών των πληροφοριών, εκατοντάδες άτομα κάλεσαν στην ανοικτή γραμμή, δίνοντας επιπλέον στοιχεία στους αστυνομικούς. Ωστόσο, η υπόθεση προχωρούσε πολύ αργά. Ο πατέρας της Εστέλ Μουζάν ταλαιπωρήθηκε πολύ οργανώνοντας δράσεις και απαιτώντας αποτελέσματα από τις Αρχές. Μέχρι το τέλος του έτους, η αστυνομία ανέκρινε 75 άτομα που είχαν προηγουμένως καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση ή απαγωγή ανηλίκων, αλλά δεν βρήκε τίποτα που να σχετίζεται με το εξαφανισμένο κορίτσι.

Η σύλληψη του κατ' εξακολούθηση βιαστή και δολοφόνου στο Βέλγιο

Εν τω μεταξύ, στο Βέλγιο, συνελήφθη ο 61χρονος Μισέλ Φουρνιρέ ο οποίος ήταν ύποπτος για πολλές απαγωγές.

Τότε κατάφεραν να τον πιάσουν επ’ αυτοφώρω. Το καλοκαίρι του 2003, σε ένα σταυροδρόμι μιας μικρής βελγικής πόλης, ένα 13χρονο κορίτσι πήδηξε απότομα από ένα μίνι βαν και ζήτησε βοήθεια από τους οδηγούς. Είπε ότι ένας άγνωστος άντρας την έσπρωξε μέσα στο αυτοκίνητό του και την πήγε σε μια άλλη πόλη. Σύμφωνα με το θύμα, ο απαγωγέας είχε χάρτες του Βελγίου και της Γαλλίας. Κατάφερε να κρατήσει στη μνήμη της τον αριθμό του αυτοκινήτου και η αστυνομία συνέλαβε τον Γάλλο, Μισέλ Φουρνιρέ, στη Λιέγη την ίδια μέρα.

Παρά τη μακροχρόνια και επιμελημένη έρευνα, δεν ήταν δυνατό να αποδειχθεί η εμπλοκή του Φουρνιρέ στην εξαφάνιση της Μουζάν. Είχε διαπράξει πολλά τρομακτικά εγκλήματα στο Βέλγιο και τη Γαλλία, κυρίως δολοφονίες και βιασμούς έφηβων κοριτσιών και γυναικών ηλικίας από 12 έως 31 ετών. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είχε ένα άλλοθι: Περίπου μια ώρα μετά την εξαφάνιση της Εστέλ, φαίνεται ότι πήρε τηλέφωνο τον γιο του και χρησιμοποίησε το κινητό του στο Βέλγιο. Οι εγκληματολόγοι ψυχίατροι διαβεβαίωναν ότι η Εστέλ ήταν πολύ μικρή για να γίνει το θύμα του Φουρνιρέ, ο οποίος επέλεγε «στόχους» σύμφωνα με άλλα «κριτήρια».

Αργότερα, η σύζυγός του κατέθεσε υπέρ του Φουρνιρέ. Σύμφωνα με όσα θυμόταν από εκείνη τη μέρα, ο σύζυγός της γέλασε πολύ όταν είδε στην τηλεόραση μια εκπομπή για την εξαφάνιση του κοριτσιού, στην οποία μάλιστα έγινε αναφορά στο όνομά του ως ύποπτου για το έγκλημα. Όμως τη διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό.

Το 2005-2006, η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του Φουρνιρέ και βρήκε στον προσωπικό του υπολογιστή το βίντεο μιας τηλεοπτικής εκπομπής για την υπόθεση της Μουζάν, καθώς και τις φωτογραφίες της, ενώ είχε κι ένα άσπρο βαν, παρόμοιο με εκείνο που είχε θεαθεί τρία χρόνια νωρίτερα στην περιοχή που χάθηκε το παιδί. Η έρευνα τότε δεν προχώρησε, ενώ χρόνια αργότερα, δεν εντοπίστηκε το DNA του κοριτσιού. Τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά για να του ασκηθεί δίωξη για την απαγωγή.

Το 2008, ο Φουρνιρέ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για πολλές δολοφονίες, τις οποίες ομολόγησε κατά τη διάρκεια της έρευνας. Η σύζυγός του, Μονίκ Ολιβιέ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη τουλάχιστον 28 ετών για συνέργεια στις πέντε δολοφονίες.

Η ανακάλυψη που αποδείχθηκε «άνθρακες»

Ωστόσο μια παράξενη ανατροπή στην έρευνα για την Εστέλ Μουζάν, πέντε χρόνια από την εξαφάνιση του κοριτσιού, έφερε τα πάνω κάτω. Ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος, ο Μοχάμεντ Σιφάουι, παρέδωσε στην αστυνομία τα στοιχεία που είχε μαζέψει ανοίγοντας ξανά την πολύκροτη υπόθεση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο δημοσιογράφος ερευνούσε ανεξάρτητα σύνθετες υποθέσεις και από τύχη ανακάλυψε μια τρομερή λεπτομέρεια με τη βοήθεια μίας εκ των πηγών του.

Τον Ιούλιο του 2007, κατά τη διάρκεια ανακαίνισης στο κινεζικό εστιατόριο Royal Wok που βρισκόταν σε απόσταση 25 χιλιόμετρων από το Γκερμάντ, κάποιοι εργάτες βρήκαν τον σκελετό ενός νεαρού κοριτσιού. «Αντί να καλέσουν την αστυνομία, ξεφορτώθηκαν τα λείψανα» ανέφερε η πηγή. Πιθανώς οι εργάτες δεν ήθελαν να απευθυνθούν στην αστυνομία επειδή εργάζονταν παράνομα και φοβούνταν ότι θα έμπλεκαν με τον νόμο.

Με βάση αυτά τα απίστευτα αποκαλυπτικά στοιχεία, η αστυνομία τον Ιανουάριο του 2008 έκανε έρευνα στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου Royal Wok, στη θέση του οποίου παλαιότερα υπήρχε μια αποθήκη. Κάτω από το πάτωμα πράγματι βρέθηκαν κάποια οστά. Ωστόσο, η εξέταση έδειξε ότι αυτά ήταν τα υπολείμματα σκύλων και κριαριών.

Η αποκάλυψη για το «τέρας των Αρδεννών»

Τον Μάιο του 2015, το άλλοθι του Φουρνιρέ φαίνεται ότι καταρρίφθηκε από την πρώην σύζυγό του, τη Μονίκ Ολιβιέ. Οι συγκρατούμενοι της γυναίκας δήλωσαν ότι κατά λάθος παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα στην αστυνομία. Ακολουθώντας την οδηγία του συζύγου της τότε, είχε δηλώσει ότι την ημέρα που εξαφανίστηκε η Εστέλ Μουζάν, εκείνος βρισκόταν στο σπίτι τους στο Βέλγιο. Στο τέλος του 2019, η Μονίκ Ολιβιέ ομολόγησε επίσημα ότι ο Φουρνιρέ δεν βρισκόταν τελικά στο σπίτι τους εκείνη την ημέρα και δήλωσε ότι η ίδια πήρε τηλέφωνο στον γιο του συζύγου της για να στήσει το άλλοθί του. Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι ο δράστης είχε φροντίσει εκ των προτέρων να βρει το θύμα του και, αφού επέστρεψε ένα βράδυ, είπε στη σύζυγό του ότι βρήκε ένα «καλό αντικείμενο».

Στις 6 Μαρτίου του 2020, ο Φουρνιρέ ομολόγησε τη δολοφονία του κοριτσιού. Στις 21 Αυγούστου, η δικηγόρος της, Μονίκ Ολιβιέ, δήλωσε εκ μέρους της ότι ο Φουρνιρέ μετέφερε το θύμα στις Αρδέννες, «για να το κρύψει» κι εκεί «το βίασε και το στραγγάλισε».

Κάποια ίχνη DNA της Εστέλ Μουζάν έχουν βρεθεί στο στρώμα στο σπίτι της αδερφής τού Φουρνιρέ, αλλά η σορός της δεν έχει βρεθεί ακόμη. Ο Φουρνιρέ αναφέρει ότι έχει προβλήματα μνήμης επειδή είναι ήδη 78 ετών.

Το τέλος της έρευνας της υπόθεσης της Εστέλ Μουζάν, προφανώς, θα είναι και το κλείσιμο της βιογραφίας του μανιακού Φουρνιρέ, ο οποίος έχει γίνει γνωστός ως «το τέρας των Αρδεννών».

Για πρώτη φορά, ο άνδρας καταδικάστηκε για παρενόχληση ανήλικων κοριτσιών και ηδονοβλεψία τη δεκαετία του '60, ενώ μερικά χρόνια αργότερα διέπραξε για πρώτη φορά σεξουαλική κακοποίηση. Σύμφωνα με τον εγκληματία, ο ίδιος είχε πέσει θύμα παρενόχλησης σε παιδική ηλικία. Ταυτόχρονα, έλαβε θρησκευτική ανατροφή, ενώ η μητέρα του ήταν ψυχικά άρρωστη. Οι συμμαθητές του τον θυμούνται ως ψεύτη και κλέφτη.

Ο Φουρνιρέ συχνά θυμόταν τα επεισόδια της παιδικής του ηλικίας και τα περιέγραφε ακόμη και στις επιστολές προς τη σύζυγό του. Ωστόσο, δεν είχε λάβει καμία θεραπεία, και ακόμη και ύστερα από φυλάκιση για βιασμό, δεν τέθηκε υπό αστυνομική επίβλεψη. Εξαιτίας αυτού, μεταξύ του 1987 και 2003, βίασε και σκότωσε τουλάχιστον 10 κορίτσια. Η πρώην σύζυγός του, την οποία γνώρισε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του τη δεκαετία του 1980, ισχυρίζεται ότι υπήρχαν ακόμη περισσότερα θύματα. Η Ολιβιέ τον βοηθούσε να προσελκύσει τα θύματά του, να τα συλλαμβάνει και στη συνέχεια να κρύβει τα πτώματα. Στα χέρια του Φουρνιρέ έπεφταν κυρίως κορίτσια αρκετά μικρής ηλικίας. Ο ίδιος είπε ότι έψαχνε την «αγνότητα» και την «αθωότητα».

© AFP 2020 / Alain Julien
Ο Μισέλ Φουρνιρέ
Tags:
βιαστής, δολοφόνος, δολοφονίες, δολοφονία, serial killer, έρευνες, αστυνομία, εξαφάνιση, Παρίσι, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK