10:21 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1681)
0 0 0
Βρείτε μας

Αρκετοί επιδημιολόγοι και ιατροί σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια εξήραν τον μαζικό έλεγχο ως λύση, που παρότι δεν είναι τέλεια, θα μπορούσε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να απομονώσουν μικρές ομάδες ανθρώπων που έχουν εκτεθεί στον ιό από το να επιβάλουν ευρεία lockdowns.

Με το δεύτερο κύμα κορονοϊού να σαρώνει την Ευρώπη, μία από τις μικρότερες χώρες της ηπείρου επιχειρεί μία μεγάλη «απάντηση»: Η Σλοβακία θα προσπαθήσει να κάνει τεστ σε όλους τους ενηλίκους τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση την Παρασκευή άρχισε τη μεγάλη εκστρατεία τεστ στα βόρεια της χώρας, που επλήγη άσχημα από τον κορονοϊό. Χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να κάνουν ουρές σε σχολεία, δημαρχεία και σε εσωτερικές πισίνες που είχαν μετατραπεί σε κέντρα τεστ από τον στρατό. 

Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στους κατοίκους του βορρά να βγαίνουν από το σπίτι τους σχεδόν για όλους τους λόγους, εκτός αν πηγαίνουν για να κάνουν τεστ ή αν μπορούν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ.

Αξιωματούχοι αναφέρουν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ότι θα ζητήσουν από όλους τους πολίτες που είναι πάνω από 10 ετών στην χώρα των 5,5 εκατομμυρίων, να κάνουν τεστ δύο φορές έως τις 8 Νοεμβρίου. Όσοι αρνηθούν θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για περίπου 10 ημέρες, ή θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως και 1.600 ευρώ. Οι πολίτες άνω των 65 ετών εξαιρούνται από το πρόγραμμα των τεστ, αλλά είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν. Αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι τα κέντρα των τεστ θα είναι ανοιχτά έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ο έλεγχος όλου του πληθυσμού και γρήγορα όταν εντοπίζεται μία εστία, φαίνεται ότι δούλεψε για την κινεζική πόλη Κινγκντάο τον Οκτώβριο όταν οι αρχές έκαναν τεστ σε περισσότερους από επτά εκατομμύρια πολίτες μετά τα 12 κρούσματα που αναφέρθηκαν κοντά στο λιμάνι της πόλης.

Η Σλοβακία ήταν η πρώτη πόλη της Δύσης που επιχείρησε κάτι παρόμοιο. Αρκετοί επιδημιολόγοι και ιατροί σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια εξήραν τον μαζικό έλεγχο ως λύση, που παρότι δεν είναι τέλεια, θα μπορούσε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να απομονώσουν μικρές ομάδες ανθρώπων που έχουν εκτεθεί στον ιό από το να επιβάλουν ευρεία lockdowns.

Τα κρούσματα στη Σλοβακία έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωθώντας τη χώρα να επιβάλλει απαγορεύσεις. Το σχέδιο για μαζικά τεστ είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθούν οι περιορισμοί σε ήπιο επίπεδο και να είναι σύντομοι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ιγκόρ Μάτοβιτς. 

Πάντως, υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτύχει ένα πρόγραμμα μαζικών τεστ και κάποια από τα προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους την Παρασκευή, ημέρα έναρξης του προγράμματος.

Τα πρόχειρα σημεία τεστ που στήθηκαν δεν είχαν προσωπικό ή τα απαραίτητα έγγραφα και άργησαν να ανοίξουν, ενώ την ίδια ώρα άνθρωποι στριμώχνονταν. Η κυβέρνηση παλεύει να στρατολογήσει τους χιλιάδες υπαλλήλους στον τομέα υγείας και φοιτητές ιατρικής που χρειάζονται για να γίνουν τα τεστ.

Στα κέντρα, το προσωπικό διαμαρτύρεται ότι πρέπει να αγοράζει το αντισηπτικό. Δεν είναι σαφές πώς θα ελέγχει η κυβέρνηση ότι οι άνθρωποι που κυκλοφορούν στους δρόμους έχουν κάνει τεστ.

Τα ίδια τα τεστ δεν είναι της κορυφαίας ποιότητας PCR που χρησιμοποιήθηκαν στην κινεζική πόλη και που ανιχνεύουν την παρουσία ή μη ιικού γενετικού υλικού.

Αντίθετα, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το λιγότερο ακριβές τεστ αντιγόνων που ερευνά τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες στην επιφάνεια του ιού.

Κάποιοι επιδημιολόγοι ανησυχούν ότι θα υπάρξει σχετικά υψηλός αριθμός λανθασμένα αρνητικών τεστ που θα οδηγήσει ανθρώπους με κορονοϊό να συνεχίζουν κανονικά την κοινωνική τους ζωή.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1681)
Tags:
κρούσματα, Σλοβακία, COVID-19, κορονοϊός, τεστ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK