16:49 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτήρισε ως σοβαρό λάθος την αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF, που δημιουργεί τον κίνδυνο της επαναφοράς της κούρσας πυρηνικών όπλων.

Τη Δευτέρα, ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, χαρακτήρισε ως «αβάσιμες» τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να πιέσει την Κίνα σε σχέση με τον έλεγχο των όπλων.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρέσβης πρόσθεσε ότι θα ήταν πρόωρο να ειπωθεί πως η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «βρίσκονται στο κατώφλι» μιας συμφωνίας για τον οπλικό έλεγχο, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας (INF) το 2019.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, η εν λόγω συμφωνία, από την οποία η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε τον Αύγουστο του 2019, ήταν βασικό στοιχεία της παγκόσμιας ασφάλειας.

«Θεωρούμε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία INF, που είχε ως αποτέλεσμα την παύση ισχύος της συνθήκης, ένα σοβαρό λάθος που αυξάνει τον κίνδυνο απελευθέρωσης της κούρσας πυραυλικών όπλων, ενίσχυσης των συγκρουσιακών δυνατοτήτων και ολίσθησης σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η INF υπογράφηκε από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ το 1987, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη χρήση χερσαίων βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας όπως και των κατευθυνόμενων πυραύλων τύπου cruise. 

Tο 2019 ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συνθήκη, επικαλούμενος φερόμενες παραβιάσεις των όρων της συμφωνίας από την πλευρά της Ρωσίας.

Tags:
Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, πυρηνικά όπλα, όπλα, όπλο, έλεγχοι, έλεγχος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK