16:31 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Ακόμα περισσότερες κυρώσεις προτίθεται να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν πριν λήξει η θητεία του, στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Η διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν κατά τις επόμενες εβδομάδς, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Axios που επικαλείται δύο ισραηλινές πηγές, ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ για το Ιράν, Έλιοτ Έιμπραμς, έφτασε στο Ισραήλ, την Κυριακή (08/11), για να συζητήσει το σχέδιο κυρώσεων, το οποίο πρέπει να θεσπιστεί πριν λήξει η θητεία του Αμερικανού Προέδρου, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Έιμπραμς έχει ήδη συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Μέιρ Μπεν-Σάμπατ, και θα συναντηθεί, τη Δευτέρα (09/11), με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Μπένι Γκαντζ, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι.

Ο απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ για το Ιράν θα ταξιδέψει από το Ισραήλ στο Αμπού Ντάμπι και στο Ριάντ για να συζητήσει το σχέδιο κυρώσεων και οι νέες κυρώσεις αναμένεται να αυξήσουν την πίεση στο Ιράν, καθιστώντας δυνητικά δυσκολότερο για την επόμενη κυβέρνηση το να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, η κυβέρνησή του αποσύρθηκε από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης του 2015 (JCPOA), επίσης γνωστό ως συμφωνία του Ιράν, που είχε ως στόχο τον περιορισμό των πυρηνικών δυνατοτήτων της ασιατικής χώρας και την αποτροπή της δημιουργίας πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

Μετά την απόσυρση, ο Τραμπ επέβαλε εκ νέου αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη, προτρέποντας όλες τις χώρες να κάνουν το ίδιο, και απείλησε με κυρώσεις εκείνες που δεν θα το έκαναν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, Αλί Ραμπιέι, είχε αναφέρει τον Οκτώβριο πως η Τεχεράνη θα καλωσόριζε την επιστροφή της Ουάσινγκτον στην πυρηνική συμφωνία, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

​Τέλος, ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, την Κυριακή (08/11), ότι η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να αντιστρέψει τις «επιβλαβείς, λανθασμένες» πολιτικές του Τραμπ και να τερματίσει την προσέγγιση της μέγιστης πίεσης.

Tags:
κυρώσεις, Ντόναλντ Τραμπ, Ιράν, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK