20:28 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στα μέσα Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου παραχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δικαίωμα να απαντήσει στην απόφαση που επέτρεψε στις ΗΠΑ να επιβάλλει δασμούς ύψους 7,5 δισ. δολαρίων στην Airbus και άλλες εταιρείες από την Ευρώπη.

Να επιβάλλει μέτρα εναντίον των ΗΠΑ, από την Τρίτη, ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της διαμάχης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) με την αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία Boeing.

«Δυστυχώς, παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας λόγω της έλλειψης προόδου από την αμερικανική πλευρά, επιβεβαιώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ασκήσει αργότερα σήμερα τα δικαιώματά μας και θα επιβάλλει αντίμετρα που μας δόθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Όπως τόνισε, η ΕΕ είναι έτοιμη να ακυρώσει τους δασμούς εάν πράξουν και οι ΗΠΑ το ίδιο.

«Φυσικά, παραμένουμε ανοιχτοί σε μια λύση με διαπραγμάτευση. Η πρότασή μας παραμένει στο τραπέζι ότι και οι δύο πλευρές θα αποσύρουν τους δασμούς» υπογράμμισε ο Ντομπρόβσκις, σχολιάζοντας ότι «μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ δεν έχουν συμφωνήσει να αποσύρουν τους δασμούς».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου να εισαγάγει έναν περιορισμένο αριθμό κυρώσεων στο αμερικανικό εμπόριο. Η απόφαση ήλθε έναν χρόνο αφότου ο οργανισμός έλαβε την ίδια απόφαση υπέρ των ΗΠΑ, επιτρέποντας να εισάγουν κυρώσεις σε προϊόντα από την ΕΕ ύψους 7,5 δισ. δολάρια. 

Η διαμάχη ξεκίνησε το 2004 όταν οι ΗΠΑ κάλεσαν την ΕΕ να σταματήσει τα πακέτα κρατικών ενισχύσεων στην Airbus.

Tags:
Boeing, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), ΗΠΑ, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK