06:59 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (288)
0 10
Βρείτε μας

«Το Μπακού είναι χαρούμενο που η μακρόχρονη διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ φτάνει στο τέλος της» είπε, την Τρίτη (10/11), ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, ύστερα από τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στη χώρα του, στην Αρμενία και στη Ρωσία για την παύση των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Σε διάγγελμά του προς τον λαό του Αζερμπαϊτζάν, ο Πρόεδρος της χώρας, Ιλχάμ Αλίγεφ, την Τρίτη (10/11), χαρακτήρισε την ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στο κράτος του, στην Αρμενία και στη Ρωσία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως «ιστορική».

Χαρακτηριστικά, ο Αλίγεφ είπε το εξής:

«Το Μπακού είναι χαρούμενο που η μακρόχρονη διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ φτάνει στο τέλος της».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συμφωνία είναι προς το συμφέρον τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Αρμενίας και θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη και θα δώσει τέλος στην αιματοχυσία.

Σύμφωνα με τον Αζέρο Πρόεδρο, έχει «ειδικό ρόλο» ως προς τη διευθέτηση αυτής της διαμάχης και θα είναι σημαίνουσα η παρουσία της στις μετέπειτα εξελίξεις.

Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 2.000 Ρώσων ως ειρηνευτική δύναμη στη γραμμή των συγκρούσεων, καθώς αποσύρονται οι αρμενικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Αλίγεφ, ωστόσο, θα ενταχθούν και Τούρκοι για μια κοινή αποστολή, καθώς η Άγκυρα υποστήριξε το Μπακού κατά τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της γύρω περιοχής, το οποίο κατέχουν οι Αρμένιοι από το 1994.

Αν και ο Αλίγεφ χαρακτήρισε την ειρηνευτική συμφωνία ως «ιστορική», ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικολ Πασινιάν, τόνισε ότι ήταν «επώδυνη» αλλά απαραίτητη.

Πώς κλιμακώθηκε η ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η κατάσταση στην περιοχή κλιμακώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αλληλοκατηγορήθηκαν για κλιμάκωση της έντασης.

Στην Αρμενία επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος και γενική επιστράτευση και έτσι οι άνδρες από 18 έως 55 ετών απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, μερικό στρατιωτικό νόμο σε συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές, καθώς και μερική επιστράτευση.

Οι ηγέτες της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που είναι συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ υπό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κάλεσαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και συνέχιση των διαβουλεύσεων χωρίς προϋποθέσεις.

Η διαμεσολάβηση της Ρωσίας για την εκεχειρία

Ύστερα από 10 ώρες διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε, το Σάββατο (10/10), ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις 10 Οκτωβρίου καθώς και για ανταλλαγή κρατουμένων και νεκρών.

«Ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός, από τις 12:00 [11:00 ώρα Ελλάδας] της 10ης Οκτωβρίου 2020, για ανθρωπιστικούς λόγους με σκοπό την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και άλλων κρατουμένων, καθώς και νεκρών, σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού» υπογραμμιζόταν στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν να αρχίσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» σχετικά με τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και η Δημοκρατία της Αρμενίας, με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων του ΟΑΣΕ και την Ομάδα του Μινσκ βάσει των αρχών του διακανονισμού, αρχίζουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Επιπλέον, η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν αμετάβλητη τη μορφή των συνομιλιών για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ωστόσο, τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της εκεχειρίας μέχρι και τη σύναψη της συγκεκριμένης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (288)
Tags:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμφωνία, Ρωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK